kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Bankaların konut kredi faizleri % 2'yi aştı

PINAR ÇELİK
05.11.2008
Yaz aylarında yüzde 1.4 ortalamasındaki konut kredileri, krizle birlikte yükselişe geçti. Ekim ayı başında yüzde 1.5'lere çıkan ortalama kredi faizleri yüzde 2'lere dayandı. Taksitler de 70-300 YTL arasında arttı..
Dünyada yaşanan global kriz ülkelerin ödediği faiz maliyetlerine yansımaya başladı bile. Şirketler ve bankalar uluslararası kredi piyasalarından borçlanmalarını daha yüksek maliyetlerle yapacağını düşünerek artan maliyetlerini tüketicilerine yansıtmaya başladı. İlk etkilerden biri kredi faizlerinde görüldü. Yaz aylarında aylık yüzde 1.4 ortalamasında dolaşan konut kredisi faizlerikriz başladığında ise yüzde 1.5'lere çıktı. Şimdi ise yüzde 2'lere merdiven dayadı. Hatta bazı bankalarda yüzde 2'lerin üzerinde. İşte bankalardan konut kredilerine ilişkin tespitler:

1- faizler yükseldi

Ekim ayında yüzde 1.50-1.65 aralığında gezinen ortalama faizler artık yüzde 1.84-2.40 aralığında. En düşük faiz aldığını duyuran bankalardan; Ziraat Bankası (yüzde 1.65), Vakıfbank, Akbank Yapı Kredi Bankası, İş Bankası (yüzde 1.69) faiz oranları yüzde 1.84- 1.89 arasında değişiyor. Bu da minimum 0.20 puanlık bir faiz artışı anlamına geliyor.

2- taksitler arttı
Faizlerin artmasıyla taksit ödemeleri de yükseldi. Ay başında yüzde 1.65 faizle kredi verdiğini açıklayan Ziraat Bankası'nın faizi yüzde 1.84'e çıktı. Buna bağlı olarak 50 bin YTL'lik bir konut kredisi için 969 YTL aylık sabit taksit ödeyen bir tüketicinin ödeyeceği taksit yeni dönemde bin 36 YTL'ye yükseldi. Böylece yeni kredi alan bir kişi taksit başına 76 YTL daha yüksek bedelden taksit ödeyecek. Öyle ki 50 bin YTL'lik kredide taksit tutarı 270 YTL artan banka bile oldu. Kredi 100 bin YTL'ye çıktığında ise aradaki fark minimum 153 YTL'ye çıkıyor.

3- bankalar vade kısalttı
Veriler kredi faizlerinin artmasının yanında bazı bankaların vadelerde de indirime gittiğini gösteriyor.Genelde 120 ay olan ortalama vade bazı bankaların internet sitelerinde 60 aya çekilmiş. Vade kısaltma yolunu seçenler arasında Akbank, ING Bank ve Denizbank bulunuyor.

4- dosya masrafları arttı
Bankalardan mortgage kredisi kullananlar dosya masraflarını da üstleniyor. Bu oran kredi miktarına ya da minimum maktuya göre belirleniyor. Ancak genelde bin YTL'nin altına inmeyen bir masraftan bahsediliyor. Bazı bankalar, avukatlık masrafı, eksper parası, tapu bedelini ayrıca tahsil ettiğini belirtmeyi ihmal etmiyor. Bunun yanında hayat sigortası, konut sigortası ve DASK (doğal afet sigortası) yapmak mecburi..

5- masraf pazarlığı arttı
Banka şubeleri masraflar konusunda pazarlık yapıyor. Kimi masrafın bir miktar düşürülebileceğini kimi de oturulan meskenin i faturalarının banka tarafından ödenmesi durumunda indirim yapılabileceğini söylüyor.
Haberin fotoğrafları