kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
‘Başka kıza da yapmış’...B.Ç., Uludağ Üniversitesi’ndeki muayenede Üzmez’in kendisine yaptıklarını ayrıntılı anlatarak, başka bir kıza daha benzer şeyler yaptığını söylediğini belirtmiş. Raporda "Çocuk yaşananlardan kendini sorumlu tutuyor" denildi.

Üzmez için kurtuluş kapısı aralanıyor

Ersan ATAR - ANKARA
31.10.2008
Bursa Ağır Ceza Mahkemesi'nin Üzmez hakkındaki davaya düşme kapısını araladığı ortaya çıktı. Mahkeme, B.Ç.'nin kemik yaşının 15'ten büyük olup olmadığının araştırılmasına karar verdi..
Bursa Ağır Ceza Mahkemesi'nin, tahliyesi kamuoyunda tartışmalara neden olan Hüseyin Üzmez hakkındaki davanın düşmesinin kapısını araladığı ortaya çıktı. Mahkeme bunun için B.Ç.'nin kemik yaşının 15'ten büyük olup olmadığının araştırılmasına karar verdi ve davanın tamamen düşmesinin yolunu açtı. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) da düne kadar davaya taraf olmayarak mahkemede yalnız bıraktığı B.Ç. hakkındaki Adli Tıp raporuna itiraz etti. Vakit yazarı Üzmez'i yargılayan Bursa 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin, tahliye kararını, B.Ç.'nin 15 yaşını doldurmuş olabileceği ihtimali üzerine verdiği belirlendi. SABAH'ın ulaştığı duruşma tutanaklarına göre tanıklar dinlenip Adli Tıp Kurumu'nun "B.Ç.'nin ruh ve beden sağlığı bozulmamıştır" içerikli raporu okunduktan sonra "B.Ç.'nin yaşı" tartışması başladı.

KEMİK YAŞINA BAKILACAK
Üzmez'in avukatları, B.Ç.'nin 15 yaşından büyük olduğunu ileri sürdü. Mahkeme ilk duruşma sonunda B.Ç.'nin doğduğu iddia edilen İnegöl Devlet Hastenesi'nden doğum kayıtlarını istemişti. Hastane, kayıtlar eski olduğu için "Arşiv aramasında ulaşılamadı" yanıtını verdi. Bunun üzerine savcılıktan görüş istendi. Savcılık, "Mağdure 15 yaşını bitirmişse, veliler de şikayetçi olmadığından suçun niteliği değişebilir, bu nedenle tahliye kararı verilsin" dedi. Mahkeme de bu talebe uyarak, Uludağ Üniversitesi'nin raporunda zekâ yaşının 9 olduğu belirtilen B.Ç.'nin kemik yaşının 15 olup olmadığının araştırılması için tam teşekküllü devlet hastanesine sevkine karar verdi. Tüm bu işlemler basit bir yaş tespitinden çok daha önemli sonuçlar doğuruyor. B.Ç.'nin kemik yaşı 15'ten büyük çıkarsa, Adli Tıp Kurumu da "beden ve ruh sağlığı bozulmamıştır" dediği için suç, 8 yıla kadar hapis cezasını gerektiren "cinsel istismar"dan, 2 yıla kadar hapsi öngören ve açılması şikâyete bağlı olan "reşit olmayanlarla cinsel ilişki"ye dönüşecek. TCK'nın "reşit olmayanlarla cinsel ilişki" suçunu tanımlayan 104'üncü maddesi, "cebir, tehdit ve hile olmaksızın 15 yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi"yi cezalandırıyor. Üzmez davasında "cebir, şiddet ve tehdit" olmadığı gibi B.Ç. ve ailesi Üzmez'den şikâyetçi olmadığını belirtmişlerdi. Bu durumda tahliyesi tartışma yaratan Üzmez hakkındaki davanın tamamen düşmesi de mümkün olacak.

DÜNE KADAR YALNIZDI
SHÇEK, düne kadar davaya taraf olmayarak, kendi yurdunda barındırdığı B.Ç.'yi mahkemede yalnız bıraktı. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun talimatıyla SHÇEK; "ruh ve beden sağlığının bozulmadığı" tespitinin yapıldığı Adli Tıp Kurumu'na dün itiraz etti. Duruşma tutanakları da, Bursa Barosu'nun görevlendirdiği avukatın 28 Ekim'deki duruşmada Üzmez'in tahliye talebine ve Adli Tıp Kurumu'nun raporuna itiraz etmediğini gösterdi.