kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Yaş 70 ama' stil' bitmemiş!

Yaprak Aras Şahinbaş
17.10.2008
Advanced Style adlı blog, 60 yaş ve üzerindeki ki.ilerin sokak stilini gözler önüne seriyor. Yayımlanan fotoğraşarda gotik makyajlar, sırt çantaları ve spor ayakkabılar gırla gidiyor!..
'Moda geçicidir, stil ise kalıcı..." Coco Chanel'in anonimleşmeye yüz tutmuş bu sözüyle neyi kast ettiğini, Advanced Style blog'unu keşfettikten sonra daha iyi anladım.
New York'lu Ari Cohen ve Briana Rognlin'in kurduğu blogun amacı, yaşını başını almış; 'beyaz saçlı' jenerasyonun 'da' stiline dikkat çekmek. Giyim kuşamın sadece gençlerin değil, 60 yaş ve üzerinin de tutkusu olduğunu cümle aleme göstermek. Stilin yaşla ilgisi olmadığını; kocaman çerçeveli bir gözlüğün 80 yaşındaki bir anneanneye, belki torunundan daha çok yakışabileceğini kanıtlamak. Ve tabii ki onların bu yaşam sevincinden ilham almak...
Yaşlıların stili, Cohen'in ilgisini hep çok çekmiş. New Yok'a taşındıktan sonra sokaktaki birbirinden farklı ve renkli tarzları gördükten sonra da almış eline kamerayı, en beğendiklerini fotoğraflamaya başlamış. Yaşlıların zaman içinde stillerini çok başarılı bir şekilde geliştirdiklerini söyleyen Cohen, modayı takip etmektense yıllar boyunca ilginç parçalar biriktirdiklerini ve bunun da giyim-kuşamlarına çok güzel yansıdığını anlatıyor. "Yıllardır sürmeden dışarı çıkmadıkları kırmızı rujları gibi, herhangi bir şeyin üzerine geçiriverdikleri 20 yıllık kazak da bir anda 'farklı' bir görünüm yaratabiliyor," diyor.
Cohen her ne kadar "Yaşlılar modayı takip etmiyor," dese de, http://advancedstyle.blogspot.com adresindeki kareler kimi post'larda tersini söylüyor. Ayağına Vans'larını çekmiş yaşlı teyze, neon güneş gözlüklü 80'lik anneanne ve metalik spor ayakkabı giymiş beyefendi, kır saçlarına rağmen son derece 'trendy' görünüyor.
Artık yılların getirdiği tecrübeden mi bilinmez; desenleri karıştırmada da, kombin yapmada da 'benim' diyen 'fashionista'dan daha başarılılar.
Siyah ruju sadece gotikler sürer sanıyorsanız, blog'u iyice incelemenizi tavsiye ediyorum.
'Olgun stili'ni belirleyen en önemli etken, rahatlık. Motto'ları, 'kendini rahat hissediyorsan, giy ve çık!' Cohen'in anlattığına göre renkler veya kesimlerle ilgili katı kuralları yok. 60 üzerinde genel geçer trendlerden bahsedemesek bile gözlükler, şapkalar, eşarplar ve mücevherlerin her zaman ön plana çıktığı aşikar. Cohen'in de fikri, kadınların risk almaya daha yatkın oldukları yönünde. Ama 'şıklık' konusunda erkekler ve kadınlar arasında bir seçim yapamıyor. Yaş ilerledikçe kadınların gözlüklerinin boyutlarının büyüdüğünü, makyajlarının da renklendiğini düşünüyor. Benim erkekler arasında tespit ettiğim trend ise; belki bilinçli, belki bilinçsiz; dizaltı çoraplar.

ÇOK MUTLU OLUYORLAR
Cohen yaşlıların, sokak modası için fotoğraflarının çekilmesinden de çok hoşlandıklarını anlatarak şunları söylüyor: "Fark edilmek hoşlarına gidiyor. Bir keresinde fotoğrafını çekmek istediğim bir adam; 'Dalga mı geçiyorsun? Ben 70 yaşındayım!' diye cevap verdi. Ciddi olduğumu anladığında da inanılmaz memnun oldu." www.trendometre.com
Haberin fotoğrafları