kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Devler arenasında bir Türk yatı

TURGAY NOYAN
TURGAY NOYAN
17.10.2008
Fransa'da geçtiğimiz hafta tamamlanan ve önemli yelkencilerin katıldığı Les Voiles de Saint-Tropez'de Türk teknesi M.A.T. 12, kendi klasında dokuzuncu oldu. M.A.T. 12, ilk kez bir Türk teknesinin katıldığı ve 312 yatın yelken bastığı yarışta dünyanın en modern ve en eski yelkenlileriyle yan yana yarıştı ..
Dünyanın en önemli yelken merkezlerinden biri olarak tanınan St. Tropez, yine görkemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı.
27 Eylül-5 Ekim arasında düzenlenen Les Voiles de Saint-Tropez'de Wally gibi dünyanın en modern çizgisine sahip teknelerin yanı sıra belli başlı tüm firmalarının ürettiği yatlarla, değer biçilemeyen klasik yelkenliler bir arada yarıştı. Bu yılki yarışın bizim için en farklı yönü ise Türk yapımı M.A.T. 12 teknesinin tamamen Türk yatçılardan kurulu TOKA ekibiyle 312 teknelik bu büyük mücadelede yer almasıydı.
İstanbul ve Turgutreis'te düzenlenen Shop&Miles Sailing Cup'ın galibi Mat 12 teknesi ve TOKA ekibi, St. Tropez'de gerçekleştirilen, dünyanın en önemli ve en prestijli yelken yarışlarından Les Voiles de Saint-Tropez'de kendi klasmanında 42 tekne arasında dokuzuncu oldu.
M.A.T. 12'nin geride bıraktığı yatlar arasında Farr 40, Swan 45/50, First 44.7/ 47.7/ 50, X 562, IMX 45, Grand Soleil ve Pressle 65 gibi ünlü markaların ürettiği yelkenliler de vardı.

İTİRAZLAR OLDU
Uluslararası yelken dünyasının birbirinden ünlü yelkencilerinin kıyasıya mücadele ettiği Les Voiles de Saint-Tropez yarışları 'Tradition', 'Wally', 'Modern' ve 'Spirit of Tradition' olmak üzere dört farklı kategoride düzenlendi.
M.A.T. 12 teknesi ise 'Modern' kategorisinde, en kalabalık sınıf IRC-B'de yarışan 42 tekne arasından sıyrılarak dokuzunculuk elde etti.
Üçüncü gün yarışını üçüncü olarak tamamlayan ve bir anda tüm dikkatleri üzerine toplayan M.A.T. 12'nin genel sıralamada daha iyi bir derece almasını bir gün önce yapılan yarışın hatalı rota kartı engelledi.
İtiraz sonrası Hakem Komitesi, verilen rota kartında şamandıra koordinatlarının bir milden fazla hatalı olarak yazıldığını kabul etti.
Ancak bunun karşılığı olarak verilen beş dakikalık avantaj, teknemizin kaybettiği zamanı telafi edemedi. Ayrıca cuma günü yapılacak yarışın hava muhalefeti nedeniyle iptali de takımımızın aleyhine oldu. Özellikle sert havalarda son derece başarılı olan ekibimiz, son gün yarışında da son dakikalarda sertleşen rüzgârla rakiplerini birer birer geçmesine rağmen sıralamayı değiştiremedi.

EN DEĞERLİ TEKNELERİN ARASINDAYDIK
1987 Amerika Kupası'nın 'defender'i altın renkli Kookaburra gibi yelken dünyasının en değerli teknelerinin ve Paul Cayard, Ernesto Bertarelli (Amerika Kupası galibi Alinghi'nin sahibi) gibi dünyaca meşhur yelkencilerin yarıştığı Les Voiles de Saint-Tropez'de ilk kez yarışan Türk teknesi bu nefes kesen mücadelede büyük bir performans gösterdi. Yarışan teknelerde yelken basan ekipler arasında America's Cup'ta yer almaya hazırlanan çeşitli ülkelerin takımları da vardı.

Bu kadar büyük bir organizasyona ilk kez bir Türk yatının katılmasını sağladığı için Shop&Miles'a ve 15-20 millik parkurda ustalıkla kullandığı sürat teknesiyle mükemmel enstantaneler yakalamamı sağlayan denizci dostum Orhan Gorbon'a şükranlarımı sunuyorum.
Haberin fotoğrafları