kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
TRT Çocuk kanalında haberleri bu iki kukla sunacak.

Artık çocukların da TRT kanalı var

31.10.2008
Türkiye'de uzun yıllardır hem ebeveynlerin hem de çocukların özlemle beklediği çocuk kanalı sonunda açılıyor. Bugün yayına ba.layan TRT Çocuk kanalında minik izleyiciler için eğitici birçok program yer alıyor ..
Her ne kadar pedagoglar televizyona şiddetle karşı çıksa da, çocukları televizyondan uzaklaştırmak pek mümkün olmuyor.
Televizyon, günümüzün en önemli iletişim araçlarından biri ve yayıncıların çocukları düşünerek daha kaliteli yayınlar yapmaları gerekiyor. Türkiye'de en çok ihmal edilen televizyon izleyicileri arasında çocuklar başta geliyor. Ebeveynlerin gönül rahatlığıyla çocuklarına izletebilecekleri, çocukların izlerken hem eğlenip hem de bir şeyler öğrenebileceği doğru düzgün bir kanal yok ne yazık ki.
Kanalların birçoğu gündüz kuşağında üç-beş çizgi filmi ya da fantastik dizinin aynı bölümlerini defalarca yayınlamaktan öteye gidemiyor.
Neyse ki çocuk izleyicileri memnun edecek bir gelişme oldu. Artık Türkiye'de de tamamen çocuklara yönelik yayınlar yapan bir kanal var.
Bugün yayın hayatına başlayacak olan TRT Çocuk'ta, amaç yalnızca izlenmek değil, 3-14 yaş arası çocuklar ve onları gözeten anne-babaları ile TRT Çocuk arasında bir ilişki yaratmak ve tercih edilen, geri bildirime önem veren, interaktif, faydalanılan, güvenilen, desteklenen, sevilen, eğlenceli bir çocuk kanalı olmak.
Sabah 07.00-21.00 saatleri arasında sadece çocuklara yönelik yayın yapılacak olan kanalda birbirinden keyifli birçok yerli yapım yer alıyor. Bunlardan biri olan Rüzgar Gülü, 8-12 yaş grubuna seslenen, hafta içi her gün 16.00'da canlı olarak yayınlanacak bir yarışma programı. Programın sunucuları, Orçun İyinemli ve Özhan Sargın. Yarışmalar birer dakikalık bilgisayar oyunlarından oluşuyor. Bu yarışmalar, "Atasözleri", "Ülke Bayrakları", "Çiftini Bul" yarışmaları. Programın bir diğer bölümü ise Kısa Film Yarışması. Bu yarışmayı kazanmak isteyenlerin filmleri çok dikkatli izlemeleri gerekiyor.

GÜNDEMİ TAKİP EDECEKLER
Çocuk kanalı olur da çocuklara yönelik haberler olmaz mı? Haberin Olsun adlı haber programı, 9-15 yaş ortalamasındaki çocuklara hitap eden, güncel haberleri mizahi bir şekilde aktarmanın yanı sıra, çocukları dünyadan ve Türkiye'den haberdar edecek gelişmelere ve olaylara ağırlık veren bir haber bülteni.
Çevresinde neler olup bittiğini merak eden çocuklar, her gün saat 17.15 ve 19.00 saatlerinde 15'er dakikalık çocuk haberlerini kaçırmayın.
Çocuk kanalındaki tek haber programı bu değil. Haberlik adlı programda bir çiçeğin büyümesi, kar taneleri, güneşin doğuşu, saç kestirmek, düğme iliklemek, büyük terlikler, kısaca çocukların merak ettiği her şey var.
Çocukların haberlerini, evcilik köşesi fikrinden yola çıkarak tasarlanan stüdyo ortamında seyircilere aktaran programı iki kukla sunuyor.
Hopisu ve Mimocan. Hopisu yavru bir suaygırı.
Mimocan ise bir kuzu. 4-6 yaş grubundaki çocukları hedefleyen bu programın süresi ise 10 dakika.
8-12 yaş grubu çocukların heyecanla izlediği interaktif yarışma programı Kasaba beşinci yılında bu kez TRT Çocuk'ta izleyicisi ile buluşuyor. Sunuculuğunu Serkant Özenç'in yaptığı, hafta içi her gün canlı olarak yayınlanan program bu yıl da pek çok yenilik ve sürprizler içeriyor.
Çocukların göndermiş olduğu resimler ve katılımlar ile oluşturulan Kasaba'nın mahallerinde çocuklar birbirinden heyecanlı oyunlar oynayarak ödüller kazanacaklar.
TRT Çocuk kanalında belgesel bile var. Düş Peşime adlı program, Türkiye'nin her yerinden canlı yayınlarla ekrana gelecek. Program köy, kasaba, il demeden tüm Türkiye'yi gezerek, çocukların seslerini, düşlerini, yaşamlarını ekrana getirmeye hazırlanıyor. Her gün saat 10.00, 12.00 ve 15.30 saatlerinde, bölgeden canlı yayınlarla ekrana gelecek. 9 ile 12 yaşları arasındaki çocukların yaşamlarına mikrofon tutan programda, öncelikle hazırlanan bantlar (vtr) ile çocukların günlük yaşamları, oyunları, yaşadıkları çevre, hayalleri, umutları ekrana getiriliyor.
Haberin fotoğrafları