kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Gelibolu bizim tarihimiz değil, oraya ayak dahi basmam"

Giriş Saati : 31.10.2008 07:53
Güncelleme : 31.10.2008 20:54
Yeni Haber
Avustralya eski Başbakanı Paul John Keating, Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale'de savaşan Anzaklara yönelik eleştirel açıklamalar yaptı. Gelibolu'daki Avustralya kimliğini şiddetle reddeden Keating, "Gelibolu bizim tarihimiz değil, oradaki anıta ayak dahi basmam" dedi.

Ülkedeki İşçi Partisi sözcüsü Graham Freudenberg'in yazdığı 'Churchill and Australia' kitabında, 1991-1996 yılları arasında ülkenin 24. başbakanı olan Paul John Keating'in görüşlerine de yer verildi.

64 yaşındaki eski lider, kitapta "Gelibolu'daki asıl gerçekler bizim ulusumuz için şok edici. Britanya imparatorluğu tarafından yanlış düşünülmüş ve zayıf bir mücadelenin içine sokulduk. Hezimete uğradık, oradan uzaklaştırıldık ve bu Avustralya'yı savunmak için yapılmadı" sözlerini sarf etti.

Çanakkale savaşında görev alan Anzak askerlerinin "cesaretlerini hafife almadığını" vurgulayan Paul John Keating, "Ancak İmparatorluk ile yapılan anlaşmayı ve onlara olan borcun kesin yükümlülüğünü basitleştirmekten uzak olarak konuyu ele alırsak, o dönem ulusumuzun kefaret ödediğinden bahsediliyor. Bu tamamen saçma. Bu yüzden Gelibolu'ya hiç gitmedim ve asla gidip ayak basmayacağım" diye konuştu.

'Churchill and Australia' isimli kitapta, politika uzmanı ve tarihçi Gerard Henderson'un, eski başbakanın bu görüşleriyle ilgili yorumları da yer buldu. Keating'in Anzak gerçeğini çok basite indirgediğini savunan Henderson, "Bu, birinci dünya savaşının insani boyutuna ve bizim de bu dünyanın bir parçası oluşumuza ideolojik bir bakış açısı" diye eleştirdi.
Paul John Keating, geçtiğimiz yıl Avustralyalıların vatanseverlikleriyle ilgili 'Kokoda' hikayesi hakkında zıt görüşleriyle gündeme gelmiş, eski Başbakan John Howard'ı milliyetçi "Gelibolu efsanesi"ne fazla bağlı olmakla suçlamıştı.

Birinci Dünya Savaşı'nda, İngiltere'nin yanında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Çanakkale'de savaşan Avustralya askerleri, Yeni Zelanda askerleriyle birlikte 'Anzak' ismini almış, itilaf devletlerine 17 bin kişilik bir destek sağlamışlardı. 1915'teki Çanakkale savaşları 8 buçuk ay sürmüş, 252 bin 300 Türk askeri şehit düşmüştü.

CİHAN