kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Ünlü yönetmenler 85'inci yılında Cumhuriyeti anlatıyor

DENİZ AYYILDIZ
27.10.2008
Nebil Özgentürk'ün 'Türkiye'nin Hatıra Defteri' projesindeki 13 kısa film Cumhuriyet'in 85'inci kuruluş yıldönümü şerefine atv ekranında..
Nebil Özgentürk'ün imzasını taşıyan 'Türkiye'nin Hatıra Defteri'nde yer alan kısa filmler bugün saat 22.30'da, yarın ise saat 23.10'da iki bölüm halinde atv ekranlarında yayınlanacak. 14 usta yönetmen ve pek çok ünlü oyuncunun katkılarıyla sinema tadında hazırlanan kısa filmlerde, Cumhuriyetimizin kuruluşundan günümüze kadar olan tarihsel süreç anlatılacak.

TAM ZAMANIYDI
Özgentürk 'Türkiye'nin Hatıra Defteri' adlı projesi için, "Aslında tam zamanında bir kez daha gündeme geliyor. 29 Ekim Cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümü. Bu çalışmada, 29 Ekim 1923'te kurulan bu ülkenin günümüze kadar olan hatıraları anlatılmak isteniyor" dedi. Sinemayla belgeseli kardeş gibi hissettiğini ifade eden Özgentürk sözlerine şöyle devam etti:

HİKAYELER GERÇEK
"Gerçek hikayeler anlatmak üzere, yönetmenleri davet ettim; 'Buyurun, sizler de kendi hikayelerinizi anlatın' dedim. Olaylar bir sinema mantığıyla, sinemacı gözüyle ve sinema diliyle perdeye yansısın istedim. Sağ olsunlar, ikiletmediler. Her biri kendi alanında çok yoğun çalışırken, sadece bu projede buluşmak üzere biraraya geldiler. Değişik dönemlerde kendi hikayelerini çektiler. Kimi kendi babasının hikayesini çekti, kimi tanık olduğu bir olayı çekti, kimi de hiç unutamadığı, gazetelerden bildiği bir olayı çekti." Yönetmenler arasında kendiliğinden küçük bir iş bölümü olduğunu ve her yönetmenin bir dönemi seçerek anlattığını belirten ünlü belgeselci, "atv'de yayınlanacak bu belgesel 13 filmin yan yana gelmiş hali. Yılmaz Erdoğan'dan bir hayat şiiri de ekledik" dedi.

RÖPORTAJLAR VAR

atv yönetiminin düşüncesiyle, yönetmenlerle ikişer, üçer dakikalık röportajlar yaptıklarını belirten Özgentürk, "Onlar da hem bu projede olma heyecanlarını hem de bu hikayelerinin ayrıntılarını anlattılar" diye konuştu. 15 kişilik bir ekiple çalışan Nebil Özgentürk'e Çetin Tekindor, Sungur Babacan ve Yetkin Dikinciler de seslendirme yaparak destek veriyor. Sunay Akın da 'Türkiye'nin Hatıra Defteri'ne gönüllü danışman oldu.
Haberin fotoğrafları