kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Çatınıza iyi bakın kafanız rahat olsun

27.10.2008
Siz daha yalıtımını yapmadan birkaç gündür süren yağışlarda çatınızın aktığını gördüyseniz, acele edin! Yağmurlar dindiği an, kış bastırmadan önlem alın!..
Kış öncesi çatı sorunlarını ortadan kaldırmak isteyenler, çatı bakım ve onarımına yöneliyor. Türkiye'nin büyük bir bölümünde çatı onarımı, eskiden ağustos ve eylül aylarında yapılıyordu. Ancak küresel ısınmanın etkisi ve ağustos ayında da tatilin sürmesi nedeni ile artık çatı onarımı, ekim-kasım aylarına kaydı. Peki çatınızı sağlamlaştırmak, kışın akmayacak, size sorun çıkarmayacak bir çatıya sahip olmak için neler yapmalısınız? Başak Çatı&Cephe Sistemleri Genel Müdürü Erkan Pekdemir; çatının sadece kiremitten ibaret olmadığını, sistem olarak ele alınması ve bakımının da buna göre yapılması gerektiğini söylüyor.

HER YIL GÖZDEN GEÇİRİN
Yalıtım; ekolojik denge, hava kirliliğinin önlenmesi, enerji tasarrufu ve sağlıklı mekanların oluşturulması açısından önemlidir. Bir evin çatısı yalıtım işlevini yerine getiremeyecek hale geldiyse, çatı örtüsünde bazı hatalar mevcutsa, yapıyı oluşturan diğer yapı elemanlarında da ciddi fonksiyonel bozukluklar meydana gelebilir. Bu nedenle çatı her yıl gözden geçirilmeli ve ihmal edilmemelidir. Eğer baştan önlem almazsanız sonrasında size büyük masraflar açabilir. Her sene kışın ağır hava koşullarına maruz kalan çatınızın periyodik olarak kontrol edilmesi gerekir. Çatının yalıtım değerlerini azaltacak, birtakım etkenler engellenmeli veya mevcutsa çözüm yolu aranmalıdır. Az eğimli çatılarda, baca dibi ve ışıklığın çatıyla birleşim yerleri gözden geçirilmeli, varsa kir ve istenmeyen bitkisel oluşumlar çatınızdan uzaklaştırılmalıdır. Çatının herhangi bir yerinde sızmalar tespit edilirse, bu sızmaların engellenmesi gereklidir, çünkü sızmalar çatıda rutubete neden olur. Hasarlı bir çatının bakımını ne kadar bekletirseniz, meydana gelecek risklerin de o derece artmasına neden olursunuz. Bazen çatıdaki tek bir kiremidin yarattığı su sızıntısı problem olabilir.

RUTUBET YAPAR
Eğer çatı bu durumuyla uzun zaman ihmal edilmişse, çatıyı tamamen yenilemek daha akıllıca bir çözüm olacaktır. Çünkü büyük olasılıkla çatı konstrüksiyonunu oluşturan ahşaplar da nemden etkilenmiştir. Ve en kötüsü iyi yalıtılmamış veya hasarlı çatının sızdırdığı su, zamanla duvarda bile rutubete neden olur.