kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Kaçan balık büyük olur mu?

ÖZGÜR AKMAN
17.10.2008
İLİŞKİLİ HABERLER
Kaçan balık büyük olur mu?
Satranç severlerin uzun zamandır beklediği Anand- Kramnik Dünya Şampiyonluğu unvan maçı tüm hızıyla sürüyor. Bu yazı hazırlanırken skor 1-1'di (ilk iki oyun berabere bitti). Siz bu yazıyı okurken Bonn'da iki oyun daha oynanmış olacak. İlk oyunlarda, iki dünya şampiyonu da adeta birbirlerini test etti. 2000'li yıllarda dünya satrancının zirvesindeki en istikrarlı iki isim de oyunları fazla forse etmeden, fakat fırsatlar da kollamayı da ihmal etmeden oynadılar. İki kişi arasındaki bir psikolojik savaşa dönüşen unvan maçlarının diğer turnuvalardan farkı oyuncuların sadece tek rakiplerinin olması...
Dolayısıyla maçlar turnuvalardan farklı özelliklere sahip ve taraflar arasında daha yoğun bir psikolojik savaş kazanıyor. Peki, tek rakip olmasının inceliği nedir? Tarafların birbirlerine karşı yaptıkları açılış hazırlıkları, daha da önem kazanıyor. Açılış seçimi oyunun gidişatını belirlediğinden, açılışlarda rakibine sürpriz yapmak, oynanan açılışlarda etkili yeni hamleler bulmak da çok önemli hale geliyor.
Ayrıca iyi bir maç oyuncusu rakipten gelebilecek sürprizlere karşı hazırlıklı olmasa da iyi çözümler üretebilmelidir. Bonn'da ilk sürprizi yapan Anand oldu.
Kariyerinde neredeyse hep 1.e4 oynayan Anand, ikinci oyunda beyazlarla 1.d4 oynayarak daha ilk hamlede bütün otoriteleri ve gazetecileri şaşırttı. Üstelik Anand üstün konuma da geçtiyse de oyun berabere bitti. Anand'ın oyunun analizlerine göre üstün konum elde ettiği için önemli bir fırsatı kaçırdığını düşünenlerin sayısı az değil. Dünya şampiyonu yine de ilk sürprizi yapan taraf oldu. Artık Kramnik ve sekondantları Anand'ın d4 hamlesini de seçebileceğini düşünmek zorundalar.

ŞAMPİYONLAR LİGİ KOMŞUDA
Son günlerde devam eden bir diğer önemli turnuva, satrancın 'Şampiyonlar ligi' olan Avrupa Kulüpler Kupası... Kupa, bu yıl Yunanistan'da Selanik yakınlarındaki Kallithea kasabasında düzenleniyor. Ben de kupayı yerinden izliyorum. Avrupa Kulüpler Kupası son yıllarda futbolun zirvesindeki Şampiyonlar Ligi gibi üst kalibrede ve heyecanlı bir turnuva haline geldi. Erkeklerde kulüp kadrolarında Magnus Carlsen, Vassily Ivanchuk, Timur Radjabov, Gata Kamsky gibi süper büyükustalar var. Bayanlarda da Humpy Koneru, Hou Yifan, Xie Jun Antoaneta Stefanova, Pia Cramling gibi dünyanın en güçlü kadın satranççıları hamle yapıyor. Kupada Türkiye'den hiçbir kulüp yer almıyor; ama Rus EPAM kulübünde 2006 Avrupa Bireysel Şampiyonu Ekaterina Atalık oynuyor. Geçen yılın Kemer'de yapılan kupada, Avrupa'nın en büyükleri erkeklerde İspanyol Linex Magic Merida, bayanlarda ise yıldızlar topluluğu Monako Satranç Kulübü olmuştu.
Çok kan kaybeden Linex Magic'in işi bu sene zor görünüyor. Bu yılın favorileri Ural Sverdlovskya, kupanın en başarılısı Bosna Sarejevo ve Carlsen'li kadrosuyla MIKA Yeravan. Bayanlardaysa Koneru'lu, Cramling'li Monako'ya, Yifan'lı ve Stefanova'lı bir başka yıldızlar topluluğu Rus Spartak Vidnoe rakip olacak. Turnuvayı ve maçları internetten (http://ecc2008.chessdom.com/) takip edebilirsiniz.