kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye dünyayı yöneten icra kurulunun içine girdi"

Giriş Saati : 18.10.2008 16:22
Güncelleme : 18.10.2008 22:57
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesiyle ilgili, ''Böyle bir sorumluluğu almak, Türkiye için tabii ki büyük bir onur. Dünyayı yöneten icra kurulunun içine girmiş oluyorsunuz'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, 21. Ahilik Haftası kutlamalarının ardından Kırşehir Valiliğini ziyaret etti. Kırşehir Valisi Lütfullah Bilgin, Cumhurbaşkanı Gül'e Ahilik prensiplerinin yazılı olduğu bir plaket ile dünyadaki ilk gökbilim merkezi olarak kabul edilen Caca Bey Medresesi ve eserlerini Türkçe kaleme alan 1272-1333 yılları arasında yaşamış Aşık Paşa ile ilgili kitaplar hediye etti.

Cumhurbaşkanı Gül de Bilgin'e çini işlemeli bir tabak armağan etti. Başlangıcında görüntü alınmasına izin verilen ziyaret, basına kapalı gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Gül, valilikten ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin üyeliğe seçilmesinin çok sevindirici ve büyük başarı olduğunu ifade eden Gül, yarım asırlık bir süreden sonra Türkiye'nin böyle büyük bir görev üstlenmesinin önemini vurguladı. Gül, ''Dünyayı bir ülke olarak düşünürseniz, buranın bakanlar kurulu gibi, buranın icra kurulu gibi bir yer oluyor'' dedi.

Üyelik için kampanya yürüttüğü dönemde, Türkiye'nin yarım asırdır bu görevi yapmadığını söylemekten bile çekindiğini belirten Gül, bu konuda çalışan ve emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

''Bu kampanya sadece Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne seçilmesine yaramadı. Bunun ötesinde Türkiye, hiç temas kurmadığı ülkelerle temas kurdu. Bunun ekonomide, ticarette, ihracatta, yatırımlar konusunda katkısı olacaktır. Böyle bir sorumluluğu almak, Türkiye için tabii ki büyük bir onur. Dünyayı yöneten icra kurulunun içine girmiş oluyorsunuz. Türkiye'ye burada tabii ki büyük sorumluluklar da düşüyor. Bu büyük sorumluluklar nedir?

Dünya barışına hizmet etmektir. Dünyanın önemli problemleri söz konusu olduğunda yapıcı olarak katkı sağlamaktır. Ayrıca, Türkiye'nin kendisini ilgilendiren konularda da en iyi şekilde tezlerini, meselelerini en etkili yerde anlatma fırsatı verecektir.''

Gül, dünyanın savaşlar, terörle mücadele, açlık gibi birçok sorunu olduğunu ve Güvenlik Konseyinin, siyasi konuların yanı sıra bu tür sorunlarla da ilgilendiğini hatırlattı. Türkiye'nin son yıllarda dünya barışına, bölge barışına yaptığı hizmetlerin herkes tarafından dikkatle takip edildiğine işaret eden Gül, Türkiye'nin artık yardım yapan bir ülke olarak ''donörler kulübü''nün içine girdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Hiçbir karşılık beklemeden aç insanlara, dünyanın en zor şartlarında yaşayan insanlara yardım yapan bir ülkeyiz. Bu, bizim için gurur vericidir. Ancak büyük ülkeler bunu yapabilir. Bütün bunların takdir edildiğini, tanındığını gösteren bir neticedir bu oylama'' diye konuştu. Türkiye'nin Güvenlik Konseyi'ne batı Avrupa kontenjanından ve rakipleriyle mücadele ederek seçildiğine de dikkati çeken Gül, bunun da seçimi daha anlamlı hale getirdiğini söyledi.

(AA)