kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mısırlıların üçte biri hiç mısır televizyonu izlemiyor

Giriş Saati : 18.10.2008 12:01
Güncelleme : 18.10.2008 15:48
Yeni Haber
Mısır'da yapılan bir araştırmaya göre halkın yaklaşık üçte birinin hiç Mısır televizyonu izlemediğini ortaya koydu. Kahire Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Atıf Abid, halkın yüzde 70'nin de uydu kanallarını izlediğini, en çok tercih edilen haber kanalının ise Katar merkezli El Cezire olduğunu açıkladı.

Araştırmaya göre uydulardan dünya çapında yayın yapan 5 binden fazla kanal var. Bunların 3 bin 212'sinin şifresiz kanallardan, 520'sinin de Arap menşeli olduğu belirtiliyor. Araştırmada Mısır lehçesinden Fas lehçesine tüm Arap dünyasına hitap eden 112 yetişkinlere yönelik içerik ağırlıklı kanalın da uydudan halka ulaştığı vurgulanıyor.

Araştırmada ortaya çıkan en ilginç sonuç ise halkın yüzde 46'sının abone ücreti ödememek için komşularından evlerine kablo çekerek televizyon izlemesi. Prof. Abid, bunun da Mısır'ın devlet güvenliğine büyük bir tehdit oluşturduğunu, bu insanların kendi ülkelerine ait hiçbir kanalı izlemediğini belirtiyor. Prof. Abid'e göre Mısır kültüründen uzak tamamen Batılı motifleri izleyen bu kitlenin büyük bir kısmı ise fakirler.

Araştırmaya göre halkın Mısır televizyonlarını izlememesindeki en önemli sebep ise program kalitesinin düşüklüğü. Arap ülkeleri arasında uyduya ilk olarak Mısır televizyonunun çıktığını vurgulayan Prof. Abid, buna rağmen Mısır'ın diğer ülkelere olan bu üstünlüğünü koruyamadığını, yurt dışında yaşayan Mısırlıların ise hemen hiç Mısır televizyonu izlemediğinin altını çiziyor.

Prof. Abid, halkın neden Mısır televizyonlarını izlemediği konusunda acilen bir araştırma yapılmasını da öneriyor. Mısır Dream, Mihver ve Hayat gibi özel televizyonlarının teknik ve yaratıcılık olarak diğer Arap ülkelerinden çok üstün olmasına rağmen izlenmediğini belirten Prof. Abid, halkın Strike gibi müzik kanallarına çok büyük bir rağbet gösterdiğinin de altını çiziyor. Araplar arasında Rotana ve Mazzika gibi müzik kanalları da önemli izlenme oranlarına sahip.

Mısır'ın sahibi olduğu Nilesat, Arap dünyasının en önde gelen uydularından. Bu uydudan Mısır'ın devlet kanalları da izlenebilmesine rağmen çok düşük bir izlenme oranlarına sahip.

CİHAN