kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Horlayanın yanında yatanın ise sadece uykusu kaçar...

Horlamanın en büyük zararı horlayana olur!

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
17.10.2008
Eğer yanınızda horlayıp bütün gecenizi mahveden bir yatak arkadaşınız olduysa size güzel bir haberimiz var... Bu durumdan aslında en çok rahatsız olanlar horlayanların kendisidir! Uykuya bağlı nefes alma problemlerinin en fazla görüneni; gürültülü bir şekilde horlamak ve uyku apnesidir. Uyku apnesi, kişinin uyku sırasında birçok kere nefes almayı unutması demektir. Bu sırada beyin kişiyi nefes almasını hatırlatmak için derin uykudan çıkarmak durumunda kalır. (Genelde homurtu ve zorlukla soluma şeklinde görülür...)

DEPRESYON NEDENİDİR
* Uykuya bağlı nefes problemleri başınıza büyük dertler açabilir. Hipertansiyon riskini artırır, kalp hastalıkları ve inmelere yol açabilir ve uykusuzluk problemi çekmenize sebep olur. Bütün bu problemlerin yanında depresyona da neden olur...

* Uykuya bağlı nefes alma problemleri çeken insanlarda uykusunu düzenli bir şekilde alan kişilere oranla yüzde 80 daha çok depresyon görülüyor.

*
Bu yan etkileri en azından azaltmak için iki basit yol vardır. Birincisi, fiziksel aktivitelerinizi artırmaktır! Günde 30 dakika yürüyüş bile fazlasıyla yardımcı olur.

* İkincisi ise DHA adlı Omega- 3 yağ asitlerinden günde 600 mg. almaktır. Bu miktar modunuzu normale getirmeye yeterlidir.

*
Uykuya bağlı nefes alma problemlerinizden biraz olsun arınmak bile sağlığınızı oldukça iyi yönde etkiler ve depresyonla daha kolay başa çıkmanıza yardımcı olur.

* Kilo almak da uyku apnesi ve horlamayla bağlantılıdır. Bu yüzden kilolarınızın yüzde 10'undan bile kurtulmak daha iyi uyumanıza yardımcı olur. Fazla kilolarınızın yüzde 10'unu vermekle uyku problemlerinizi yüzde 30 azaltırsınız...