kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
İzlanda Başbakanı Geir Haarde, arkadaşımız Bilge Eser'in krizle ilgili sorularına içtenlikle yanıt verdi.

Başbakan umutlu: Krizden çıkacağız

17.10.2008
Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşı olan İzlanda'nın başbakanı Geir Haarde, iyimser olduğunu söyledi. Haarde, başkent Reykjavik'te SABAH'ın sorularını yanıtladı.

* Geçtiğimiz hafta iflas açıklayabileceğinizi söylemiştiniz. Durum hâlâ o kadar kötü mü? Yoksa bir çözüme daha yakın mısınız? -Toparlanmamız biraz zaman alacak. İzlanda olarak çok sağlam bir temele sahibiz. Güçlü bir enerji alanımız var; hidrotermal ve jeotermal bakımlardan çok güçlüyüz. Ayrıca balıkçılık kaynaklarımız dünyada en önlerde geliyor. Genç ve eğitimli çalışan sınıfımız var. Turizmimiz her geçen gün büyüyor.

* İzlanda hükümeti olarak ne yapmalısınız bu krizden çıkmak için? - Öncelikle yapmamız gereken bankacılık sisteminin çalışmasını sağlamak. Her bir sorunu teker teker ele alıyoruz. Tabii ki ortalığı temizlemek biraz zaman alacak. Ama gelecek konusunda çok iyimserim. Umutla bakıyorum.

* Siz iyimsersiniz ancak sokaktaki insan çok kaygılı. 5 yıl önce değişen bankacılık sistemini sorguluyor ve suçluyorlar. İzlanda halkı, bulacağınız çözümle ileride yeniden böyle bir yıkımla karşılaşacak mı? - Böyle bir durum asla geri gelmeyecek. Bu krizin tek ve gerçek kurbanları bankalar oldu; özelleştirme değil. İzlanda'nın sistemi çok farklı etkilendi. Bizde 3 büyük banka var. Ama onlara sadece banka deyip geçemeyiz. İzlanda ekonomisinin tüm bankacılık sistemini onlar oluşturuyor. Diğer bir deyişle, onların yaşadığı sorunlar doğrudan ekonominin bir sorunu haline dönüşüyor. Burası ekonomik sorunlar yaşayan diğer ülkelerden çok farklı bir ülke. Ancak bu krizden mutlaka en az hasarla çıkacağız.