kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Müge Sökmen (Ulusal Yürütme Komitesi Eşbaşkanı)

Müge Sökmen

10.10.2008
FRANKFURT NE İŞE YARAR?
* Frankfurt Kitap Fuarı Konuk Ülke Türkiye programı, yayıncı, yazar ve çevirmen örgütleri tarafından, yani bu ülkedeki kültürel üretimin sahipleri ve taşıyıcıları tarafından hazırlandı. Program için çalışan yayıncıların çoğu, uzun süredir fuara katılıyordu, çeşitli Konuk Ülke programlarına şahit olmuşlardı ve bu fırsatın nasıl iyiye ya da kötüye kullanılabileceği hakkında fikir sahibiydiler. Bildiğiniz gibi Konuk Ülke uygulaması, 1970'lerin başında, Batılı ülkelerin kültürlerini tanıtmak için pazarlama çabalarını artırdıkları bir dönemde, lobi yapma fırsatı bulamayan ülkelerin edebiyat ve kültürüne ışık tutma amacıyla başlatıldı.

BOŞA GİDEN TURİSTİK EMEKLER
* Bu yıllar boyunca, seçilen kimi ülkeler ya da kültürler, Frankfurt'taki dünyanın dört bir yanından gelmiş yayın dünyası profesyonellerinin karşısına 'resmi' ya da 'turistik' programlarla çıktılar, harcadıkları emek ve kaynaklar boşa gitti. Kimi ülkeler ülkelerindeki muhalif sesleri, dönemin iktidarının iltifat etmediği yazarları, yayıncıları program dışında bıraktılar; daraltılmış, çeşitli kısıtlarla belirlenmiş bir tablo çizmeye çalıştılar, mızrak çuvala sığmadı, yayın dünyasının eleştirel ve keskin gözleri bu çabayı gözden kaçırmadı.

NEDEN 'BÜTÜN RENKLERİYLE'?
* Bizler ise kültürümüzün görmezden gelinmesinden öylesine yorulmuş, Konuk Ülke seçilmeyi öyle uzun süredir bekler durumdaydık ki, bu şansı en iyi biçimde nasıl kullanabileceğimize kafa yorduk. Türkiye'deki her kesimden kültür üreticisini ve taşıyıcısını bir araya getirecek "Bütün Renkleriyle Türkiye" konsepti üzerinde hemfikir olduk, programın bu kesimleri temsil eden örgüt ve kurumların ortak çalışmasıyla belirlenmesinin en doğrusu olacağına karar verdik. Her dalda kurulan alt komiteler aylarca süren toplantılarla zorlu bir süreç yaşadılar, ama şimdi farklı bir noktadayız. Türkiye'nin mevcut kültür ve edebiyat dünyasını, edebiyat ve kültür dışında hiçbir güç tarafından kısıtlanmayan bir şekilde temsil etmeye büyük ölçüde yaklaştık.

NE KAZANACAĞIZ?
* Planlanan okumalar, panel ve sempozyumlarla; alanında uzman editörlerin yazdığı kataloglarla; forum alanındaki Kazanılmış Katmanlar sergisiyle Frankfurt'ta Türkiye'nin renklerini öne çıkartmakla kalmayıp ülkemize de geri getirebileceğimiz bir kazanım elde edeceğimizi düşünüyorum...