kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Anadolu parsı" Pardus özgürlük vadediyor

MELİKE KAN - ALEV DERBENT / SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 10.10.2008 11:20
Güncelleme : 10.10.2008 16:42
Yeni Haber
TÜBİTAK UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) bünyesinde geliştirilen, Linux temelli, özgür yazılım lisansı ile dağıtılan ulusal işletim sistemi olan Pardus, Cebit Bilişim ve Eurasia'08 fuarında ziyaretçilerle buluştu.

Pardus projesinin proje yöneticisi olarak görev yapan Erkan Tekman, SABAH'a Pardus'un kuruluş hikâyesini ve hedeflerini anlattı.

Bu proje ne zaman başladı?
Projenin 2003 yılında başladı. 2002 yılı sonlarında özellikle ulusal güvenlik ile ilgili birtakım düşüncüler, endişeler, kaygılar sonrasında bir ulusal işletim sistemi geliştirmenin mümkün ve gerekli olup olmadığı konusunda tartışmalar yaşandı. 2003 yılı içerisinde bu görevin fizibilite çalışması ve proje yapma yetkisi TÜBİTAK UEKAE'ye verildi. 2003 yılının sonlarından itibaren biz bu işletim sistemiyle ilgili gerekli teknik işleri yapmaya başladık Teknik anlamdaki geçmişimiz dört yıla dayanıyor, fakat düşünce bazında baktığımızda proje 2002 sonlarında başladı.

Pardus'un şu an kaç kullanıcısı var?
Bunu söylemek çok zor, çünkü Pardus özgür bir yazılımİnternetten indirip istediğiniz kadar makinede, istediğiniz kadar çoğaltıp, istediğiniz kişiyle paylaşıp istediğiniz şekilde kullanabiliyorsunuz. Pardus'u kullanmak için herhangi bir kişiden izin almanıza, ödeme yapmanıza veya bir kod girmenize, anahtar satın almanıza gerek yok. O nedenle kimin kullandığını bilmek oldukça zor. Şu an arkadaşların verdiği tahmini rakam 150 bin civarındaBenim kullandığım rakamı söylememi isteseniz şu anda bireysel kullanım pazarının yaklaşık yüzde 1'ini kapsar vaziyetteyiz.

Fakat üç yıl önce olmayan bir ürünü, tek bir işletim sisteminin çok yaygın olduğu bir pazarda, hiç reklâm yapmadan, bugün on binlerce, yüz binlerce kişinin kullandığı bir işletim sistemi haline getirmek aslında çok büyük bir başarı.

Son ürünümüz Pardus 2008, Haziran ayı sonunda piyasaya çıktı ve bu bir-iki aylık zaman içerisinde kullanıcı sayımızın %20 - %30 civarında arttığını gördük Bu da oldukça hızlı bir artış olduğunu gösteriyor.

Hedefleriniz nedir?
Kullanıcı sayısı hedeflerine bakarsak önümüzdeki üç yıl için koyduğumuz hedef , bireysel pazarın en azından %5'ini kapsıyor olmak ve kurumsal pazarda ciddi bir şekilde kendimizi göstermek. Yeni alınan bilgisayarlar açısından ise %10 civarında -hem kurumsalda, hem bireyselde- bir hedefimiz var. Bunlar kesinleşmiş hedefler değil ama üzerinde çalıştığımız ve artık konuşmaya başladığımız rakamlar bunlar

İşletim sistemi pazarıyla ilgili öngörülerinizi açıklar mısınız?

İşletim sistemi üzerindeki uygulamaları geliştiren kişilere daha çok serbestlik tanıyan modeller yaygınlaşmaya başladı. Kullanıcı ve geliştiricilerin daha güçlü olduğu bir yapılanmaya doğru gidiyoruz. Microsoft'un ücretsiz yazılımlara ve açık kaynak kodlarına yöneldiğini görüyoruz. Aynısı cep telefonu ve mobil ürünlerin işletim sistemi ve pazarında da geçerliÖrneğin Nokia'nın kullandığı symbian işletim sistemi üzerinde açık kaynak kodlu katmanlar bulunuyor. Ücretsiz yazılımların geleceğini parlak görüyorum.

Pardus daha çok bireylere mi yoksa kurumlara yönelik olarak mı üretildi?
Pardus şu anki görünümüyle daha çok bireylere dönük bir işletim sistemi gibi görünmekle birlikle daha kurumsal pazar için de çok fazla şey vaat ediyoruz. Şu anda en büyük kurumsal kullanıcımız Milli Savunma BakanlığıPardus'u önümüzdeki yıllarda daha büyük kamu kurumlarının ve özel sektör firmalarının kullanmaya başlayacaklarını tahmin ediyoruz. Pardus; daha hesaplı, güvenilir ve yeniliğe daha açık olmasıyla bu pazarda çok ciddi bir alternatif oluşturuyor.
Haberin fotoğrafları