kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Öfke kontrolü yaşayanların ikili ilişkileri de zamanla yara alıyor.

Öfkeyi kontrol etmek hiç de zor değil!

08.10.2008
Öfke kontrol programına katılmakla cezalandırılan Cem Uzan gibi pek çok kişi öfke problemi yaşıyor. Uzmanlar, 'Bu durumda ortamdan uzaklaşıp kendinize zaman tanıyın' diyor..
Başbakan Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı mahkemece, 'öfke kontrol programı'na katılmakla cezalandırılan Cem Uzan, dikkatleri öfke kontrol problemi yaşayanlara çevirdi. Günlük hayatın stresi ve hayatınızdaki olumsuz gelişmeler, bir anda öfke krizine girmenize neden olabilir. Peki öfke kontrolü için ne yapmak gerekiyor? Bu soruyu Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'nden Klinik Psikolog Şencan Çıldır, Cosmopolitan dergisi için yanıtladı.

* Öfke kontrolü nedir?
Öfke kontrolü, öfkeyi doğru yere yönlendirme ve doğru bir şekilde ifade etme becerisini kazanmaktır. Öfke kontrolünde amaç; saldırganlıktan uzak, şiddet içermeyen ve kişinin kendisine, çevresindekilere zarar vermeyecek şekilde duygusunu ifade etme becerisi kazanmasıdır. Öfke kontrol edilemez hale gelmeden kişinin başa çıkmasını ve doğru ifade edebilmesini sağlamaya yardım etmek esastır.

FİZİKSEL ŞİDDET UYGULANIYOR
* Bir insanın öfke kontrolü sorunu yaşadığı nasıl anlaşılır?
Öfke duygusuna genelde fizyolojik duyumlar da eşlik eder. Örneğin nefes alıp vermek sıklaşır, kalp atışları hızlanır, kan basıncı artar. Kişi öfkelendiği zaman, kendisini ve davranışlarını kontrol etmekte zorlanıyor, daha sonra onaylamayacağı sözler söylüyor ve davranışlarda bulunuyor, çevresindeki nesne ve kişilere fiziksel şiddet uyguluyor, tüm bunlar mesleki ve sosyal işleyişini olumsuz etkiliyorsa öfke kontrol problemi yaşıyor diyebiliriz.

ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLÜYOR

* Son zamanlarda bu sorunla ilgili gelen hastalarda bir artış var mı?
Toplumsal travmaların yaşandığı ekonomik kriz, doğal afetler gibi dönemlerde hastaların sayısında artış olur. Öfke kontrol problemi zaten oldukça sık rastladığımız bir durum. Her yaştan ve her kesimden yetişkinlerde olduğu gibi çocuk ve ergenlerde de görülebiliyor. Öfke kontrol problemi yaşayan kişilerin, ikili ya da aile içi ilişkileri zedelenmiş olabiliyor. Tek başına öfke kontrol problemi yaşanabildiği gibi, bu durum başka ruhsal problemlere de eşlik edebiliyor. Ayrıca öfke kontrol problemi yaşayan kişilerde şiddetli baş ağrısı, mide rahatsızlıkları gibi fiziksel bazı şikayetler de görülebiliyor.
Haberin fotoğrafları