kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Pazar SABAH 
TURGAY NOYAN

Yelkenler bu kez sirtaki için doldu

Bu yıl sekizinci kez düzenlenen Gant Cup, yine Türk ve Yunan yelkenciler arasında dostluk rüzgârı estirdi. Yarışın ilk günü, Kos Adası'na giden Türk yatçıları Kos Marina'nın ev sahipliğinde mükemmel bir gece yaşadı. Gecede sirtakilerle çiftetelliler birbirine karıştı.
Her geçen yıl biraz daha güçlenen ve katılımı artan Gant Cup, bu yıl IRC Race, IRC Cruiser ve Misafir Tekne sınıflarında 51 tekne ve 500 yarışçının katılımıyla gerçekleşiyor. Dört yıldır izlediğim yarışlarda bu yıl da havanın müsait olmasıyla keyifli bir yelken ortamı oluştu. Özellikle yarışları keyifli kılan yönlerden biri de açıkdenizin yanı sıra bir Yunan adasına da uğranır olması... Perşembe akşamı hep birlikte eğlenen Türk ve Yunan denizcilerine bakarken, çok değil 10 yıl önce böyle bir organizasyonun hayal bile edilemeyeceğini düşündüm. Yelken ve deniz, iki komşu ülkeyi gerçekten de birbirine istenenin ötesinde yaklaştırıyor. Aslında, başka Yunan adalarına da hatta Yunan anakarasına da yelken yarışları düzenlenmeye çalışılıyor. Ancak geçtiğimiz yıl Kalimnos Adası örneğinde olduğu gibi her zaman işler istenildiği gibi gitmiyor. (Geçen yıl düzenlenen Kalimnos yarışında, ev sahibi belediye başkanı ortadan kaybolmuş, Bodrum Okul Gemisi'nin dibinde de 'düğün için atıldığı söylenen' bir ses bombası patlatılmıştı.)

KALİMNOS YERİNE KOS
Tabii yaşanan sevimsizliğin sonucu bu yıl Kalimnos'a yarış düzenlenmiyor. Bunun sıkıntısını da bir solukta gelen 500 Türk müşteriden olan ada esnafı çekiyor. Kos'ta düzenlenen gecede en azından bu adanın sakinlerinin belli kompleksleri aşmış olduklarını, sonuçta da giderek gelişen uluslararası bir organizasyonun parçası olmayı başardıklarını da gördük. Bu yılki yarış, 2006'da teknesinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden, Çetin Döker anısına düzenlendi. Yarışın ilk gününde yatlar, 18 millik Bodrum- Görecek-Kargı-Kos rotası, 5-7 şiddetinde kuzey-kuzeybatıdan esen rüzgârla yarıştılar. Açıkdenizi de içeren bu etap, gerçekten de hem izleyenleri hem de yarışanları mutlu edecek kadar mükemmel bir yelken mücadelesine sahne oldu. Kos'a akşamüzeri varan denizciler, önce ada turuna çıktılar, ardında da notos.com tarafından organize edilen mükemmel bir Grek müziği orkestrası eşliğinde eğlendiler. Gecenin sürprizi ise, Türk yatçıları arasındaki müzisyenlerdi. Pek çok şarkı hem Türkçe hem de Rumca söylendi. Sirtakilerle, çiftetellilerle oynanıp eğlenildi. İkinci gün, Kos-Turgutreis, üçüncü gün Turgutreis-Bodrum etapları koşulan büyük yarış, bugün 'Kempinski Kupası' adıyla düzenlenecek Bodrum-Yalıçiftlik etaplarıyla sona erecek. Bu akşam, Kempinski Hotel Barbaros Bay'de düzenlenecek ödül törenini, yarışları baştan sona izleyen Korhan Abay sunacak.