kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
YÜKSEL AYTUĞ

Din bezirganlarına akademik önlem

Yeni Şafak'ın haberiydi. Sahur ve iftar programı yapan hocaların ücret tarifesi açıklanıyordu. Nihat Hatipoğlu, Star'daki Dosta Doğru programı için haftada 20 bin YTL alıyormuş. Ramazan boyunca her gün sunduğu iftar ve sahur programları için de 500'er YTL'den anlaşma yapmış.
Zekeriya Beyaz ise FOX'taki programından ayda 10 bin lira kazanıyormuş.
Beyaz Hoca, Ramazan öncesi katıldığı programlardan da 3'er bin YTL talep ediyormuş. Buna karşın Süleyman Ateş para almıyormuş ama "Dinimizde emeğin karşılığı helaldir. Bana kimse para teklif etmedi. Etseler reddetmezdim" demiş. Kanal 7'de program yapan Ömer Döngeloğlu ile STV'deki Murat Doğru ise para almıyorlarmış.
Görüşüne başvurulan otoritelerden bazıları ise "Böyle irşad olmaz" diyerek, hocaların ekrana çıkmak için para almalarına şiddetle karşı çıkmışlar.
Ben, hocaların yaptıkları programlar karşılığında para almalarına karşı değilim. Zira kanal, o programlardan kâr ediyor, reyting sağlıyor.
Sahur ve iftar programlarının özel reklam kuşakları var. Bunu sağlayan da o programlardaki hocaların inandırıcılığı ve yeteneği. Diyanet İşleri'ndeki görevliler yaptıkları dini hizmet karşılığında nasıl profesyonel bir ücret alıyorlarsa, ekran hocalarının almasında da bana göre bir sakınca yok. Bu tür programları destekliyor ve sadece Ramazan ile sınırlı tutulmamasını istiyorum. Zira halk, dini bilgileri en doğru ve en "sulandırılmamış" haliyle canlı yayınlardaki akademisyenlerden alırsa, "din ticareti" de kendiliğinden önlenmiş olur. Yeter ki ekranda konuşan hocalar ehliyet ve iyi niyet sahibi olsun.

NOT: Zekeriya Beyaz'ın FOX'daki programına "Türban sağlığa zararlıdır" şeklindeki sözleri nedeniyle son verildiği yolunda haberler yayıldı. FOX yönetimi ise Beyaz Hoca'nın atv'deki İbo Şov'a çıkmakla sözleşmeyi ihlal ettiğini ve bu yüzden gönderildiğini açıkladı. Yakında çıkar kokusu...