kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
14 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Biz azınlık değil dini azınlığız!

13.09.2008
- Kitabınızın adı Anlatmasam Olmazdı. Neden olmazdı anlatır mısınız?
- Bu ülkede bir daha Varlık Vergisi olmasın, bir daha 'pis Yahudi' denmesin diye yazdım bu kitabı. Beni dinimle kimse yargılamasın. Bensiyon Pinto iyi bir adam değildir, olmayabilir. Bensiyon Pinto sahtekârdır, olabilir. Ama Bensiyon Pinto'nun dinine sövme! Ben kimsenin dinine sövülmesini istemem çünkü.

- Bu kitabın amacı bu mu?
- Yalnız bu değil, cemaatin de olayları bilmesini istedim. Bize hep 'azınlık' dediler. Hayır, biz azınlık değil, dini azınlığız. İnsanların dinleriyle sınıflandırılmasını istemiyorum, 'geniş toplum' diyorum hep. Rumu, Ermenisi, Müslümanıyla, geniş toplum. Yahudi toplumu da dışa dönük değildi aslına bakarsanız, kapılarını kapatmıştı, korkusu vardı çünkü. Bir Varlık Vergisi, bir Trakya olayları, bir 6-7 Eylül... Bütün bunları toplumun bazı kesimlerine anlatmak lazım. Benim bu kitabı yazmamım sebebi gençliğe yol göstermektir. Bir sürü şey gördük yaşadık ama kimseye küsmedik. Bu kitabı, kariyer sahibi kişilerin değil, geniş toplumdaki kişilerin okumasını istiyorum özellikle.

- Özellikle önyargılı olanların...
- Evet. Bu ülkenin çocuğudur Yahudi. 'Yahudi'nin yanında oturmak istemiyorum,' diyorlar. Ne yaptı Yahudi sana? Ben Müslüman komşumdan kaçıyor muyum?

- Neden sizce bu önyargı?
- Çünkü iki şey birbirine karıştırılıyor. İsrail devletine karşı olabilirsiniz, düşman olabilirsiniz ama dine karşı olmak yanlış. Ne zannediyorsunuz, ölen Arap çocuğu için ben gözyaşı dökmüyor muyum? Ben vicdansız mıyım, Allah'sız mıyım, kalpsiz miyim? Bu peşin hükümlülükten vazgeçmek lazım.

- Yahudi esnaf kalmadı hiç değil mi?
- Dünya her gün değişiyor. Eskiden Türkiye'de Yahudilerin küçük küçük dükkânları vardı; terzi dükkânı, düğmeci dükkânı gibi... Bugün artık bunlardan yok. Türkiye'de artık 'babamın işine, amcamın işine gireyim' diye bir şey kalmadı. Herkes de zengin adamın çocuğu olamaz.

- Üniversitelerde öğretim üyesi sayısı?
- 50-70 kişi arasında sanıyorum.