kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
14 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Sergi Küratörü Montse A. Teixidor, 'sürprizlere hazırlanın' mesajı verdi.

Küratör Teixidor: Onlar, aşkla dolu klasik bir çiftti

DEVRİM ALTUĞ
13.09.2008
- Serginin Türkiye'ye özel bir sürprizi var mı?
- Montse Aguer Teixidor (Küratör):
Bu sergi, Dali hakkında İspanya dışında yapılmış en kapsamlı, antolojik içerikli sergi. Onun tüm eserleri bu sergide yer alacak ve bu sayede kendisinin farklı yüzlerini, çokyönlülüğünü ve doğduğu Figueres bölgesinde, sağlığında üretimine tanıklık ettiği müzeyi tecrübe etme fırsatımız olacak. Bu büyük gerçeküstücü sanatçının yapıtlarını göstermekten öte, Dali'nin izleyicilere hazırladığı özel bir oyunu da sergi ziyaretçilerine aktaracağız: Bu oyun, Dali'nin sergisine ziyaretçilerinin 'katılımına' yol açacak. Böylelikle Dali'nin dünyasına bir anahtar olan bu 'oyun', her şeyin kapısını açacak.

- Salvador Dali'nin günümüz sanatında nasıl anlaşıldığını düşünüyorsunuz?
- Dali, güncel sanatta her zaman izlenen bir figür. Onun, kişiliğini, kendi bedeninden yola çıkarak otomatik sunum (autorepresantation) hali, çağdaş sanata yönelik biricik bir katkı olarak alınabilir.

- Dali'nin sanatı 'vatansever' bir tavır güdüyor muydu?
- Aslında Dali, eserlerinde sürekli olarak kendi ülkesinin geniş bir panoramasını çizdi. Örneğin erken dönem işlerinde yaşadığı Ampurdan üzerinden ülkesine baktı. Ama bununla birlikte, üretim biçiminde büyük bir kişisellik vardı. Dali, hayallerini yaratmayı bilen ve evrenselleştiren bir imzaydı; onun Yumuşak Saatler adlı işi, bunun en önemli delili. Bununla birlikte, bu imgeler aslında bizim hayallerimizde yarattığımız şeyler ve onların kimi zaman yerel, kimi zaman da evrensel olduğunu söyleyebiliriz.

- Sergiyi estetik ve kronolojik yönden nasıl kurguladınız?
- Sergi, kronolojik olduğu kadar, tematik de. Burada asıl amaç, Dali'nin eserleriyle ilk kez karşılaşacakların bile, onun işlerini yorumlamaya rahatlıkla açık olmalarını sağlayabilmek. Ziyaretçilere Dali'nin farklı tarihlerdeki farklı stillerini yansıtmaya çalışacağız. Bizim amacımız, Dali'nin 20. yüzyıl için ne gibi bir önem taşıdığını gösterebilmek.

- Sürrealizm sanat akımının ürünlerinin psikanalitik yapıt okumalarına açık olmasına karşı yaklaşımınız nedir?
- Dali'nin eserleri bizi kışkırtır ve bilinçaltını sürekli tetikler. Biz, Dali'nin eserleri önünde bazen gözden kaçtığını sandığımız bilinçaltı hayallerimizle yüzleşiriz.

- Dali ve Andy Warhol arasındaki benzerliklere yorumunuz nedir?
- Warhol, zaten yaşamı boyunca Dali'den etkilendiğini gizlememişti. Özellikle Dali'nin, kendisi için 'çok kişisel' aldığı işleri, Warhol için belirleyici olmuş. Zaten bu, çağdaş sanat tarihi için kaçınılmaz bir durum.

- Gala'nın, Dali'nin yaşamındaki katkısını siz nasıl özetliyorsunuz?
- Gala, Dali'nin rehberi ve 'muse'u (ilham perisi) oldu. Bununla birlikte Gala, Dali'nin sağduyusunun sesi olmayı da bildi. Çünkü Gala ve Dali ilişkisi, klasisizme çok yakın bir biçimdeydi: Gerçek manada sevgi ve aşktan ibaretti.
Haberin fotoğrafları