kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
5 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Yönetmen Tina Petrova (solda), filmini çekmeden önce Mevlana’nın torunlarından Esin Çelebi ile bağlantı kurmuştu.

Mevlana rüyasına girince filmini çekti

Mehmet ÇALIŞKAN
Güncelleme : 05.09.2008 02:12
Tibet Budisti Tina Petrova, önce Kanada'da duyduğu bir şiirden etkilendi, sonra rüyasında Mevlana'yı gördü. Tam beş yılda da Mevlana'nın filmini çekti..
Kanadalı sinemacı Tina Petrova, Mevlana'nın adını ilk kez bir şiirde duydu. Aralık 1997'de, dini bir ritüel için California'nın yüksek dağlarındaki Budist tapınağına doğru arabasıyla tırmanırken, yolda rastladığı esrarengiz bir kadını arabasına alan Petrova'ya kadın şu uyarıda bulundu: "Hayatını değiştir. Uçuruma doğru gitme!"

SEVGİYLE VURULDU!
10 dakika sonra arabasıyla uçurumdan yuvarlanırken, kadının söyledikleri zihninde yankılanan Petrova'nın vücudunda kırılmadık kemik kalmadı. Bir yıl boyunca yatağa mahkum olan Petrova'nın o dönemde rüyasında gördüğü Mevlana hayatını değiştirdi. Petrova, bu rüyadan birkaç hafta sonra Mevlana hakkında belgesel film çekmeye karar verdi ve Mevlana'nın torunlarından Esin Çelebi ile bağlantı kurdu. Petrova, 'Rumi: Ateşe Dönen Pervaneler' adlı filmi neden çektiğini şu sözlerle anlattı: "California'da bir şiirin okunduğunu duydum. Kazadan sonra Mevlana'yı rüyamda görmek tsunami dalgası büyüklüğündeki bir sevgiyle vurulmaya benziyordu."