kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bakan açıkladı vatandaş uyandı

AA
Sağlık Bakanı Akdağ'ın 5 ilde daha suyun arsenikli olduğunu açıklaması, vatandaşların yıllardır zehirlendiğini ortaya koydu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bakan açıkladı vatandaş uyandı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, İzmir'in dışında 5 ilde daha şehir şebekesindeki suyun arsenik oranının yüksek olduğunu açıklaması alarm zillerini çaldırdı. Bakanın açıkladığı listede olan illerin vali ve belediye başkanlarını dün harekete geçerek, peş peşe açıklamalar yaptı:

KARS
Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Digor ilçesi yolundaki iki su kuyusunda arsenik oranının fazla olduğunun belirlendiğini söyledi. Söz konusu kuyuların kapatılacağını ifade eden Alibeyoğlu, "Şehir şebekesini besleyen sularımız tertemiz... Halkımız şebeke suyunu güvenle içebilir'' dedi.

VAN
Van Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yaşar, "Kentin ana içme su kaynağı olan Mejingir'de bir sorun tespit edilmedi'' dedi. Van Valisi Özdemir Çakacak da, kent suyunun yüzde 90'ının geldiği Gürpınar ilçesindeki kaynağın temiz olduğunu belirterek "Kullanılan suyun yüzde 10'luk kısmını tamamlayan, diğer kaynaklar var. Birkaç kuyuda yapılan analizde bazı kimyasalların biraz yüksek olduğu görüldü. Belediye bu kuyuları kapattı'' dedi.

AKSARAY
Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, kente Mamasun Barajı'ndan su verdiklerini belirterek, ''Bu suyun arsenik oranı 4-6 milgram, yani sınır değeri olan 10 miligramın altında çıktı'' dedi. Aksaray'da, sadece baraj suyunun yeterli gelmediği zamanlarda takviye olarak kullanılan, Bağlı köyü yakınlarındaki kuyuda arsenik oranının yüksek çıktığını ifade eden Palta, bu yıl baraj suyu seviyesi yüksek olduğu arsenikli kuyunun devreye alınmadığını dile getirdi. Palta, sorunun kalıcı olarak çözülmesi için 27 Ağustos itibariyle, sudaki arsenik oranını düzenleyecek arıtma tesisi inşaatının ilana çıktığını, 3-4 ay içinde söz konusu arıtma tesisi inşaatının tamamlanarak devreye gireceğini sözlerine ekledi.

NEVŞEHİR
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Çevre ve Orman Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile yürüttükleri proje kapsamında,1- 1.5 ay içerisinde kente içme suyu arıtma tesisi kuracaklarını belirterek arsenikli su durumunun mevsimsel olduğunu söyledi. Ünver şöyle konuştu: ''Nevşehir volkanik bir yapıya sahip. Suyumuzdaki arsenik oranı mevsimsel olarak değişebiliyor. Yaz aylarında artıyor. İlkbahar ve sonbaharda ise yağmurlarla birlikte düşüyor. Dünya Sağlık Örgütü, sudaki arsenik oranının en fazla 10 miligram desilitre olmasını istiyor. Nevşehir'deki oran ise 12.9 miligram desilitre. 2005 yılı öncesinde 50 miligram desilitre idi.''

NİĞDE
Kentte içme suyunda arsenik oranının standardın üzerinde tespit edildiğini ve tedbir alındığını söyleyen Niğde Valisi Sebahattin Öztürk, 15 Temmuzda alınan örneklerde arsenik oranlarının düştüğünün belirlendiğini ifade etti. Öztürk şöyle dedi: "13.08.2008 tarihli sonuçlardan Hançerli su deposunda 30.7 mikrogram litre arsenik tespit ediildi. Hançerli su deposunu besleyen 47 nolu kuyuda 59 mikrogram litre, 48 nolu kuyuda 201.6 mikrogram litre arsenik çıktı. 21.08.2008'de Niğde Belediyesi'nden bu kuyuların kapatılması istendi.''