kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Güney Osetya: Rusya devletiyle birleşeceğiz

DIŞ HABERLER
Kafkasya krizinde Güney Osetya Parlamento Başkanı Gassiyev'in birkaç yılda Kuzey Osetya ile birlikte Rus devletinin çatısı altına gireceklerini açıklaması tehlike çanlarını hızlandırdı..
Güney Osetya Parlamento Başkanı Znaur Gassiyev, birkaç yıl içinde Kuzey Osetya ile birlikte Rus devletinin çatısı altına gireceklerini söyledi. Rusya Güney Osetya'ya askeri üs kuruyor. Gürcüleri ise Türkiye sınırındaki Acaristan'da bulunan Batum'un Rus işgaline uğrayacağı korkusu sardı Kafkaslar'da Güney Osetya'ya Gürcistan askeri operasyonu ve Rusya'nın müdahalesi ile kaynamaya başlayan kazanda her geçen gün sular daha da güçlü fokurduyor. Dünya ABD ile Rusya arasında yeni bir Soğuk Savaş'ın eşiğinde. Rusya Başbakanı Vladimir Putin ise önceki gün "Gürcistan'ı savaşa itme planını ABD yaptı. Başkanlık seçimleriyle bağlantısı olduğunu düşünüyorum" diyerek resmen hedefi belirledi. Tüm bu yaşanan kutuplaşmanın gölgesinde dün de ilginç açıklamalar ardı ardına geldi. En büyük bomba ise Güney Osetya'nın Parlamento Başkanı Znaur Gassiyev'in "Birkaç yıl içinde Rusya topraklarına katılabiliriz. Bu konuyu geçen hafta Rus lider Medvedev'le görüştüm" şeklindeki şok açıklaması oldu. Kremlin iddiayı doğrulamadı.

RUSYA ÜS KURUYOR
Ancak bu sözleri yalanlayan güçlü bir mesaj da yayınlamadı. Hemen ardından Gassiyev'in yardımcısı Tarzan Kokoiti "Kuzey Osetya ile birlikte Rus devleti içinde tek bir parça olarak yaşayacağız" açıklaması yaptı. Bölgede taşların yerinden oynamasına bir destek de Rusya'nın müttefiği Beyaz Rusya'dan geldi: Biz de Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıyacağız... Güney Osetyalı yetkililer Ruslarla 2 Eylül'de bölgeye Rus askeri üssü kurulması için anlaşma imzalayacaklarını açıkladı.

TÜRKİYE SINIRI
Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili bir Alman radyo kanalına "Rusya durmayacak" uyarısında bulundu. Rusya ile diplomatik bağları kesme kararı alan Gürcistan'da yeni bir korku başladı. Kommersant gazetesinin haberine göre Gürcü yetkililer sınırları Türkiye sınırında bulunan ve Batum kentini de içinde bulunduran Acaristan bölgesini de Ruslar'ın işgal etmek istediğini düşünüyor. Bugünlerde ABD insani yardım gemilerinin demir attığı Batum'un Ruslar açısından hem tarihsel hem de stratejik bir öneme sahip olduğu belirtiliyor.