kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MAHMUT ÖVÜR

Sol, PKK ve Ergenekon

Ergenekon operasyonu; suç örgütü boyutuyla kalmadığı, siyasal kırılmalar da yarattığı için toplumun her kesimini derinden etkiledi.
Özellikle siyaset sınıfı çok açık biçimde Ergenekon'dan yana olanlar ve karşı olanlar diye ikiye bölündü. Doğrusu CHP'nin herkesi şaşırtacak biçimde Ergenekon'un arkasında durması bu bölünmede hayli etkili oldu.
Ama sadece merkez siyasette değil, çevrede de ciddi siyasi kırılmalar yaşanıyor.
Örneğin Türkiye'nin sosyal demokrat ve sosyalist "sol"u günlerdir Ergenekon'a karşı tavrı tartışıyor.
Solda her tavra rastlamak mümkün...
Ergenekon'un içinde yer alan, destek olan, gri bölgede tarafsız kalan "sol" da var; bir hesaplaşma yaşanması gerektiğini savunan liberal demokrat sol da...
Genel olarak Türkiye'de "sol" olarak bilinen kesimler ağırlıkla Ergenekon'dan yana bir tavır sergiliyor. Ancak, Ergenekon Çetesi'ne ilişkin çarpıcı bilgi ve belgeler ortaya çıktıkça tavırlarda değişmeler görülüyor.
Aslında bu tartışma en sert biçimde Kürt siyasi hareketleri arasında yaşanıyor. Bunun nedeni de çok açık; Ergenekon türü örgütlenmeleri yaratan sorunların başında Kürt sorunu geliyor.
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, bu konuda Mehmet Gündem'e yaptığı konuşmada şunları söylüyor:
"Ergenekon'un yakalanmasını Kürtler hayati bir konu olarak görüyor. Ergenekon'un kaynağı Kürt sorunudur, bu örgütün geliştiği, beslendiği, büyüdüğü yer Kürt coğrafyasıdır. Kürt coğrafyasında yaşanan olayların Türk halkı tarafından bilinmesi, bizleri karşı karşıya getiren mantığın ortaya çıkması açısından çok önemli."
Gerçekten de bugün Ergenekon Terör Örgütü davasıyla ilgili ortaya çıkan ve insanları şoke eden belgelerin, bilgilerin büyük çoğunluğu Kürt meselesiyle ilgili.
İşte bu nedenle Kürtler arasında Ergenekon'la Kürt siyasetleri, özellikle de PKK ilişkileri çok tartışılıyor ve sorgulanıyor.
Oysa DTP işin başında Ergenekon operasyonuna soğuk bakmış, hatta DTP Grup Başkan Vekili Emine Ayna şu açıklamayı yapmıştı:
"Bu operasyon darbeci çizgiye karşı bir sivilleşme ve demokrasi mücadelesi değil, tam tersine derin devlete çeki düzen verme operasyonudur."
Emine Ayna'nın bu yaklaşımından Ahmet Türk'ün söylediklerine gelmek için aradan bir hayli zaman geçmesi gerekti.
Büyük olasılıkla tabanda yükselen baskı, DTP'de böylesine net tavır alınmasına yol açtı. Ama Kürtlerin asıl sorunu DTP gibi yasal partiler değil, hala siyasete damgasını vuran yasadışı partiler... Bu nedenle Ergenekon tartışmasının en sert biçimde PKK içinde yaşandığı söyleniyor. Bu tartışmanın nasıl noktalanacağı ise bilinmiyor.
Bir siyasetçi şöyle diyor:
"Son 25 yılda onlarca faili meçhul cinayet işlendi. Bu cinayetlerin aydınlatılması çok önemli. Ama önemli bir şey daha var: Bu cinayetlerin ne kadarını Ergenekon, ne kadarını Ergenekon'un Kürt kolu işledi? Bu sorunun cevabı Türkiye'nin gerçek demokrasiye ulaşmasının da anahtarı olacaktır."