kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MAHMUT ÖVÜR

Solda iki yeni parti kuruluyor

AK Parti karşısında güçlü bir muhalefet arayışının var olduğu tartışılmaz. Ancak bu muhalefet arayışına hangi siyasi kesimin cevap vereceği meçhul...
Acaba AK Parti'ye muhalefet yine kendisinin de beslendiği muhafazakar kesimden mi çıkacak yoksa "demokrat" olup olmadığı tartışılan "sol" kesimden mi?
AK Parti kapatılmadığı, iktidar gücünün sınırlanmasına karşın oyunu artırarak devam ettiği için birinci olasılığa artık kimse sıcak bakmıyor.
Geriye sadece "sol" kalıyor.
Bu noktada ister istemez rahmetli Atilla İlhan'ın formüle ettiği soruyu sormak gerekiyor:
Peki, hangi sol?
Belki de Türkiye'de gerçek anlamda sivil demokrat bir sol olmadığı için biz yıllardır bu sorunun cevabını arıyoruz.
Büyük olasılıkla da bu arama devam edecek. Çünkü bugün siyaset arenasına bakıldığında kendisine "sol" diyen birçok parti ve hareket var. Ancak hiçbiri toplumu kucaklayacak, umut yaratacak bir siyaset ortaya koyamıyor.
Bunun nedeni de toplumun muhafazakarlaşması, sol politikalara uzaklığı değil, tam aksine solun statükocu yapıya sarılması, demokrat ve değişimci bir siyaset izleyememesidir. Bu kafası karışık sol yapıya bakıldığında iki yeni çıkış dikkati çekiyor.
Birincisi DİSK'in de içinde yer aldığı 10 Aralık Hareketi, diğeri ise Mustafa Sarıgül hareketi.
Her ikisi de partileşmeye hazırlanıyor.
Elimde, 10 Aralık Hareketi Yürütme Kurulu adına Prof. Dr. Burhan Şenatalar'ın gönderdiği bir broşür var.
O broşürde "Çağdaş sosyal demokrat odaklı güçlü bir yeni parti"nin kuruluş çağrısı yer alıyor.
İki yılı aşkın süredir hazırlık çalışmalarını yürüten 10 Aralık Hareketi nihayet partileşiyor. Bakalım partileşmeyi tamamlayabilecek mi?
Gelelim Mustafa Sarıgül hareketine...
Son günlerde bu konuda da birçok şey söylendi. Hatta Sarıgül'ün "Demokrat Merkez" hareketinin içinde yer alacağı bile konuşuldu.
Peki, Sarıgül nasıl bir siyasi yol haritası izleyecek?
Sorunun cevabını yeni partinin kuruluş çalışmalarını yürüten eski İstanbul milletvekili Hasan Aydın veriyor:
"Programımızı, tüzüğümüzü bitiriyoruz. Yerel seçimlerde Mustafa Sarıgül bağımsız olarak aday oluyor ve belediye başkanlığını kazanıyor. O noktadan sonra bırakıp gitme gibi bir ihtimalleri olduğunu düşünmüyorum ama son bir kez CHP'yi zorlayacağız. Olmazsa uygun bir zamanda siyasal yapılanmamızı kuracağız ve yola düşeceğiz."
Hasan Aydın'a solda ve "Demokrat Merkez" deki diğer oluşumları soruyorum.
İşte cevabı:
"Sosyal demokrat her girişim bizim için dosttur. Ama başarılı olur mu olmaz mı bilemeyiz. Halkta karşılığı olmayan hiçbir hareket tutmaz. Ötekine gelince... Hikmet Çetin ve Celal Doğan'ın merkezde bir birliktelik kurmaları mümkün değil. Varsa da bizim bağımız yok."