kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Obama seçimini 'deneyim'den yana kullandı

BİLGE ESER
Siyasi rakiplerinin 'çaylak' dediği Obama, sağ kolu olarak 36 yıldır senatörlük yapan Biden'i seçti. Dış politikadaki uzmanlığı ile tanınan Biden, Irak'ın üçe bölünmesini önermişti. Ermeni tezini savunuyor, Türk askerinin Ada'da bulunmasına da karşı.....
Dünyanın nefesini tutarak izlediği ABD başkanlık seçimlerinde heyecan yeniden arttı. Özellikle de siyahi senatör Barack Obama liderliğinde seçimlere hazırlanan Demokrat Parti cephesinde. Obama'nın çok beklenen ve seçim kampanyasının büyük sırrı olarak gizlenen başkan yardımcısının ismi sonunda belli oldu. Son anketlerde Cumhuriyetçilerin başkan adayı John McCain'in 4 puan gerisine düşen Obama, yardımcısı olarak 65 yaşındaki Joseph Biden'i seçti. İsmin, pazartesi günü Denver'da başlayacak Demokrat Parti'nin büyük kongresi öncesinde basına sızdırılması sürpriz oldu.

SMS VE E-MAİL'LE SEÇİLDİ
Demokrat Parti yetkilileri Obama'nın SMS ve e-mail yoluyla Biden'i yardımcı olarak seçtiğini bildirdi. Kasım ayında yapılacak seçimlerde Obama kazanırsa Biden, Başkan Yardımcısı olacak. Bu karar, Obama'nın başkanlık yarışında nefes kesen bir mücadele sonunda 'diskalifiye' ettiği Hillary Clinton için tam bir hayal kırıklığı oldu. Bir kesim partideki oyların bölünmemesi için Obama'nın Hillary'yi başkan yardımcısı olarak seçmesini bekliyordu.

KOYU KATOLİK, AÇIK SÖZLÜ
1972'den beri Delaware eyaletinin senatörü olan Biden'in dış politikadaki deneyimi sebebiyle tercih edildiği, böylece Obama'ya deneyimsiz diyenlerin eleştirilerinin önüne geçilmesinin planlandığı belirtiliyor. Üç çocuk babası Biden ayrıca, koyu Katolik ve açık sözlülüğüyle de tanınıyor. Daha önce Obama'yı "Afro-Amerikan akımının başı" olmakla suçlamıştı. Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin başkanı Biden, 2006'da Irak'ın Kürt, Şii ve Sünni olarak üçe bölünmesini önermiş, ancak bu plan kabul görmemişti. Biden ayrıca geçen yıl Kongre'nin gündemine gelen "Ermeni soykırımı tasarısı"nın da mimarlarındandı.. Kıbrıs sorunu konusunda da Türkiye'nin Ada'dan asker çekmesini istiyor.