kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Aliyev, Erdoğan'ı Hazar Denizi kıyısında yeni yaptırdığı Zağulba Sarayı'nda karşıladı. Çok geniş bir arazi üzerine kurulan sarayda hem çalışma ofisi hem de Aliyev'in yazlık ikametgâhı bulunuyor.

Kafkasya paktına Bakü de sıcak baktı

Ergun AKSOY - BAKÜ
Bakü'ye 5 saatlik bir ziyaret gerçekleştiren Erdoğan, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'na Rusya ve Gürcistan'dan sonra Azerbaycan'dan da destek aldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kafkasya paktına Bakü de sıcak baktı
Rusya ile Gürcistan arasındaki savaşın ardından sorunun çözümü için diplomatik çözüm başlatan Başbakan Tayyip Erdoğan, Bakü'de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Erdoğan, Rusya ve Gürcistan'dan sonra Azerbaycan'dan da Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu için destek aldı. Erdoğan, bölgedeki son çatışmaların Güney Kafkasya'daki güvenlik ikliminin ne denli kırılgan olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, "Enerjimizi bölge halkları arasındaki husumetlerin ortadan kaldırılması üzerinde yoğunlaştırmamız gerektiğine inanıyoruz" dedi.

İSTİKRARI TEHDİT EDİYOR
Erdoğan günü birlik yaklaşık 5 saat süren gezisi boyunca Aliyev ile hem baş başa hem de heyetler arası görüşmelerde bulundu. İki lider daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Gürcistan'daki gelişmelerin Güney Kafkasya'nın barış ve istikrarına çifte tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. Son dönemde Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın "tarihi" olarak nitelendirilebilecek projelere imza attığını belirten Erdoğan bunun en güzel örneğinin Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve Bakü-Tiflis-Kars projelerinin olduğunu dile getirdi. Erdoğan, "Barış ve istikrar, bölgemiz için hayati derecede önemlidir. Son gelişmeler barış, istikrar ve refahı etkileyecek hatta tehdit edecek niteliktedir. Bu itibarla da endişe vericidir" dedi. Ele aldıkları Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü koruyarak barışçıl yollardan çözülmesi için destek ve çabalarının sürdüğünü kaydeden Erdoğan şunları söyledi:

COĞRAFYA ESAS OLMALI
"Buraya gelmeden önce Moskova ve Tiflis'e Kafkas İşbirliği ve İstikrar Platformu önerisi götürdüm. Rusya ve Gürcistan olumlu yaklaştı. Azerbaycan'ın da olumlu yaklaştığını gördük. Söz konusu platform bölge barış ve güvenliğini hedeflemeli, ekonomik işbirliği ve enerji güvenliğini içermelidir. Platform AGİK ilke ve prensiplerine dayanmalı, herhangi bir sorun ve sıkıntı anında ise bu sorunu bu platform içinde bulunan ülkeler oluşturdukları mekanizmayla çözmelidir." Cumhurbaşkanı Aliyev de, iki ülke ilişkilerinin tüm alanlarda güçlendiğini, Türkiye ve Azerbaycan'ın her alanda tam mutabakat içinde olduklarını söyledi. Sorunların barış içinde çözülmesi gerektiğini vurgulayan Aliyev, Dağlık Karabağ konusunda Türkiye'nin kendilerine verdiği desteğe de teşekkür etti.