kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
3 KITA BOĞAZ’DA BULUŞTU Çırağan Sarayı’nda ağırladığı konuklarını pencerenin yanına götüren Gül, "Karşısı Asya, burası Avrupa. Sizlerin de gelmesiyle üç kıta burada buluştu. Burada Avrupa ile Asya’yı birleştirecek bir tünel inşa edeceğiz. Sizlerin de gelmesiyle Afrika-Asya ve Avrupa burada buluştu" dedi.

Gül, dün 26 heyetle görüşerek rekor kırdı

DUYGU GÜVENÇ ANKARA
Afrika'daki 53 ülkeden 50'sinin katıldığı Afrika Birliği Zirvesi için İstanbul'a gelen heyetler Gül ile görüşmek için sıraya girdi. Gül dün 26 ülkeden gelen heyeti ayrı ayrı kabul etti..
Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi dün İstanbul'da başladı. Afrika'daki 53 ülkeden 50'sinin katıldığı zirvenin ilk gününde Yüksek Düzeyli Memurlar toplantısı ve Dışişleri Bakanları toplantısı yapılırken, bitişikteki Çırağan Sarayı'nda bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir rekora imza attı. Gül gün boyunca zaman zaman 15-20 dakikalığına, kimi zaman da yarım saat boyunca 26 ülkenin heyetlerini kabul etti. İkili temaslarına öğleden sonra 14.00'te başlaması planlanan Gül, çok sayıda talep gelince fazla mesai yapmak zorunda kaldı. Sultan Süitteki kabullerine 12.00'de Senegal heyeti ile başlayan Gül dün gün boyunca Namibya, Sao Tome, Somali, Zambiya, Komorlar Birliği, Gine Bissau, Ekvator Ginesi, Nijerya, Sierra Leone, Orta Afrika, Uganda, Kongo cumhuriyeti, Ruanda, Burundu, Togo, Çad, Angola, Libya, Botsvana, Malavi ve Mauritiuz heyetlerini kabul etti. Gül'ün bugün de aralarında Sudan Devlet Başkanı Beşir'in de bulunduğu 13 heyet ile görüşmesi bekleniyor.

BM GÜVENLİK KONSEYİ
Gül, Çırağan'da ağırladığı konuklarını pencerenin yanına götürdü ve "Bakın karşısı Asya, burası Avrupa. Sizlerin de gelmesiyle üç kıta burada buluştu. Burada Avrupa ile Asya'yı birleştirecek bir tünel inşa edeceğiz. Sizlerin de gelmesiyle Afrika-Asya ve Avrupa burada buluştu" dedi. Gül, Medeniyetler İttifakı'nın önemini vurgularken Türkiye'nin potansiyeline de işaret etti. Gül'e temasları sırasında Tİ- KA Başkanı Musa Kulaklıkaya da eşlik etti. Gül, ikili temasları sırasında Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığı için çoğu destek vereceğini açıklayan Afrikalı ülkelere hem teşekkür etti, hem de Türkiye'nin adaylığı sırasındaki hedeflerini aktarırken Afrika Birliği'nin kıtadaki sorunlarda ve çatışmalarda artan rolünün önemine işaret etti. Gül ayrıca Türkiye'nin ekonomik potansiyeline de değinerek Afrika'ya açılımda inşaat, tarım, enerji, altyapı gibi alanlarda işbirliğine her türlü desteği verdiğini vurguladı.

AFRİKA'YA TAM AÇILIM
Türkiye'nin 2005'i 'Afrika Yılı' ilan etmesinin ardından hızlanan ve bu yıl ocak ayındaki Afrika Birliği Zirvesi'nde stratejik ortak ilan edilmesiyle altyapısı oluşturulan zirve ile ilk defa Türkiye ve kara kıta arasında kurumsal işbirliği oluşturuldu. İkinci zirvenin 2013 yılında İstanbul'da yapılması karara bağlanacak zirvede üzerinde mutabakata varılmış "İstanbul Deklarasyonu" ve "Türkiye-Afrika Ortaklığı Çerçeve Belgesi" taslakları hazırlandı. Belgeler bugün zirvede devlet ve hükümet başkanlarının onayına sunulacak. Belgelerle bundan sonraki ilişkilerin kurumsal yapısı belirlenecek. İstanbul Deklarasyonu taslağında yer alan Afrika devletleri ile Türkiye'nin prensipleri şöyle: "Uluslararası hukuka saygı, demokrasi, insan hakları ve hukuka riayet, silahsızlanma, terörizmin önlenmesi ve terörizmle mücadele, küçük silahların yasadışı ticaretiyle mücadele, nükleer silahlarının yayılmasının önlenmesi, sosyal adalet, açlık ve fakirliğin ortadan kaldırılması."
Haberin fotoğrafları