kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yaraları sarıyor

BÜLENT AYDEMİR ANKARA
Kapatma davası sırasında yüksek yargıyla gerilen ilişkileri tamir etmek için harekete geçen Erdoğan, dün Yargıtay ve Danıştay başkanlarını makamlarında ziyaret etti..
Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti kapatma davası sürecinde yüksek yargı organları ile gerilen ilişkileri tamir etmek ve yeni bir uzlaşma adımı atmak için harekete geçti. Yargıtay ve Danıştay başkanlarına, seçilmelerinin üzerinden uzun süre geçtikten sonra iade-i ziyarette bulunan Erdoğan'ın Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'e 6 ay, Danıştay Başkanı Mustafa Birden'e de 2.5 ay sonra yaptığı ziyarette Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı da eşlik etti. Erdoğan, ziyaretinin, "gayet anlamlı ve güzel" geçtiğini söyledi. Erdoğan, 30 Ağustos'ta emekliye ayrılarak koltuğunu Orgeneral İlker Bağbuğ'a bırakacak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile de görüştü.

GERGİNLİKTEN UZLAŞIYA
Hükümetle yüksek yargı organları arasındaki ilişkiler son 6 ayda oldukça gergin geçti. Üniversitelerde türbanı serbest bırakan anayasa değişikliği, ardından Yargıtay Başsavcısı'nın AK Parti iddianamesi üzerine peş peşe sert bildiriler yayınlandı. Hükümet de aynı sertlikte yanıt verdi. Özellikle Yargıtay 5 başlık altında topladığı bildiride "Yargı bağımsızlığı hazmedilemiyor. Yargı mensupları hedef gösteriliyor. Kapatma davası açan Yargıtay Başsavcısı ile toplum arasında husumet yaratılmaya çalışılıyor" mesajı vermiş, türban düzenlemesinin laikliğe aykırı olduğu vurgulanmış ve hızla yasalaşması eleştirilmişti. Yargıtay'ın bu açıklamasına karşı Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "Yargıyı siyasallaştıran bu bildirilerde yine en çok yargı zarar görecektir" demişti. Bunun üzerine Danıştay da bir bildiri yayınlayarak, "Yargıyı doğrudan ilgilendiren konularda yargı organlarının görüşlerini kamuoyuyla paylaşmalarının siyasi bir niteliği bulunmadığını" savunmuştu. Başbakan Erdoğan tepkisini, "Sussaydık, 16.5 milyon seçmenime ihanet olurdu. Yargı, böyle bir açıklamayı durumdan vazife çıkararak yapmıştır. Herkes işini yapmalıdır" sözleriyle dile getirmişti.

KÖŞK ZİRVESİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli "Yasama, yürütme, yargı masa etrafında bir araya gelsin" önerisini ortaya atınca Yargıtay ve Danıştay Başkanları Cumhurbaşkanı Gül'ün davetiyle Köşk'e çıktı. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, ziyaretten sonra, "Devletin kurumlarının gerek duyulduğunda görüşmesinde yarar var. Tansiyon düşecektir" demiş ancak, "Gerekli görürsek görüşlerimizi açıklamaya devam ederiz" diyerek geri adım atmamıştı. Bu görüşmelerden sonra yüksek yargı-siyaset düellosunda tansiyon oldukça düştü. Anayasa Mahkemesi'nin "AK Parti kapatılmasın" kararından sonra da hükümet-yargı ilişkileri Erdoğan'ın da ziyaretleriyle rayına girmeye başladı. Tepede yaşanan gerginliğe rağmen yüksek yargının bina ihtiyaçları konusunda işbirliği sürdü. Anayasa Mahkemesi'nin Ahlatlıbel'deki yeni bina inşaatı devam ederken yanında PTT'ye ait arsanın Yargıtay'a verilmesi gündeme geldi.