kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hamilelik sonrası egzersiz yapın

Yeni Haber
Hamilelik döneminde alınan kiloların, hamilelik sürecinde ve sonrasında bel ağrılarına neden olduğu bildirildi. Uzmanlar, hamilelik döneminde belde oluşan eğriliğin ileriki zamanda sıkıntı oluşturmaması adına karın kaslarını güçlendirici egzersizler yapılması gerektiği uyarısında bulundu.

Anne adaylarında, hamilelik döneminde aldıkları kilolarla birlikte karın bölgesinin öne doğru çekilmesi nedeniyle bel ağrısı şikayetleri artıyor. Karın bölgesine doğru çekilme yüzünden beldeki eğriliğin artması ve adalelerin zayıflaması da anneler için ayrı bir sorun teşkil ediyor. Doğum sonrasında bel ve karın adalelerinin güçlendirilmesi için de kadınların belirli zaman aralıklarında egzersiz yapmaları gerekiyor.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Ali Baktır, insanın bel bölgesinde öne doğru, sırt bölgesinde de arkaya doğru belli bir kavis bulunduğunu ifade ederek, ağrısız yürümek için bel ve sırt bölgesindeki bu kavisin korunması gerektiğini vurguladı. Baktır, bunun kadınlarda özellikle de anne adaylarında çok sık karşılaşılan bir durum olduğunu söyledi. Kadınlar hamile kaldıklarında karın öne doğru çektiği için beldeki eğriliğin artacağına ve adalelerin zayıflayacağına dikkat çeken Baktır, "Doğumdan sonra bel adaleleri egzersizlerle güçlendirilerek doğum öncesi haline getirilmezse, beldeki eğrilik artacak, omurgada daralmalar ortaya çıkacaktır. Birkaç doğum yapıldığı takdirde bu eğrilik artacak ve sonuçta mekanik bel ağrısı dediğimiz ağrı ortaya çıkacaktır. Bu da annelerin yüzde 30`unda görülmektedir" dedi.

Prof. Dr. Baktır, doğumdan sonra ilk iki ay, günde 3 kez 15-20 dakika egzersiz yapılarak bel ve karın adalelerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

CİHAN