kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ali Babacan, arkadaşımız Duygu Güvenç'in sorularını yanıtladı.

'Düğmeye basıyoruz'

Duygu GÜVENÇ ANKARA
AB süreci için "düğmeye basacaklarını" söyleyen Dışişleri Bakanı Babacan, "Türkiye'nin özel şartları var, deme lüksümüz yok. Demokrasimizi AB standartlarına yükseltinceye kadar uğraşacağız" dedi..
Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti kararının ardından başta AB olmak üzere "Reformlara devam" çağrısı gelirken Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ilk defa konuştu ve 4 yıllık reform takvimini içeren Ulusal Program'ın ayrıntılarını açıkladı. Babacan, kısa ve orta vadeli reformları belirleyen Ulusal Program'ın, temmuz ayında hazır olmasına karşın Anayasa Mahkemesi kararının beklenmesini, "Bunun siyasi sahiplenmesinin önemli olacağını düşündüğümüz için beklettik" diye açıkladı. AB reformları için Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatının ardından "düğmeye basacaklarını" belirten Babacan, "Önümüzdeki dönemde TBMM'yi yoğun bir faaliyet bekliyor" dedi.

'STANDARTLARI YÜKSELTMELİYİZ'
AB standartlarını anımsatan Babacan, Türk demokrasisinin AB standartlarına yükseltilmesi için şu mesajları verdi: "Demokrasinin işleyişi, temel hak ve özgürlükler konusundaki uygulamalar, hukukun üstünlüğü ilkesi... AB buralarda bir standart getiriyor. Eğer AB sürecine devam edeceksek 'artık duralım' deme lüksümüz yok. 'Bizim demokrasimiz böyle, biz böyle bir demokrasi ile devam edelim. Türkiye'nin özel şartları vardır' deyip kestirme şansımız yok. Türk demokrasisini AB standartlarına yükseltinceye kadar uğraşmak gerekiyor. Aksi takdirde bu sürekli masaya konacaktır ve üye olmamızı engelleyecektir."

KILIÇ'IN ÇAĞRISINA YANIT
Babacan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın parti kapatmaların zorlaştırılması için yaptığı çağrıya da, "Bakanlar Kurulu'nda tartışacağız. Önemli olan AB kriterleri. 27 ülke ne yapıyor buna bakmak ve Türkiye'ye biran önce bu standartları getirmek gerek" yanıtı verdi. Babacan şunları ekledi: "Bu parti kapatma ile sınırlı değil. Nihai kararlar siyasi olacaktır. Bunun yeri de önce Bakanlar Kurulu, fiilen de TBMM'dir. AB müktesebatına, Kopenhag siyasi kriterlerine, Venedik Komisyonu'na baktığımızda; ne yapılıp yapılmayacağı çok açık. Şu ana kadar pişman olduğumuz AB reformlaru olmadı. Belki bazı reformlar biraz gürültülü oldu. Ama sonuçta istifade ettik." Babacan, reformlar için davanın ardından Türkiye için önemli bir fırsat bulunduğuna işaret ederek, "Bütün bu zorlukları, sıkıntıları bu dönemde Türkiye fırsata dönüştürebilmeli" dedi.