kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Pekin'de sis ve kirlilik dün rüzgârın kesilmesiyle yeniden 'tehlike' sınırlarına ulaştı.

Hava kirliliğinden sonra terör vurdu

DIŞ HABERLER
Başkent Pekin'de hava kirliliğinin önüne bir türlü geçilemezken, Uygur kökenli saldırganların 16 güvenlik görevlisini öldürmesi kaygıları artırdı..
Çin'in başkenti Pekin'de cuma günü açılış seremonisi ile başlayacak yaz olimpiyatları öncesi sorunlar bitmek bilmiyor. En büyük sıkıntı sınırdaki Uygurların tam bağımsızlık istekleri ile yaptığı terör saldırıları. Önceki gün Sincan Uygur özerk bölgesinde gümrük noktasına bir kamyonla yaklaşan Uygur kökenli saldırganlar el bombalarını güvenlik görevlilerinin üzerine fırlattı. Saldırıda 16 güvenlik görevlisi öldü, 16'sı ise yaralandı. İşte bu saldırının ardından Uygurları temsilen Türkistan İslami Partisi'nden bir militanın yayınladığı videoda "olimpiyatları hedef seçtikleri" mesajı vermesi saldırı endişesini daha da artırdı. Çin polis yetkilileri yeterli güvenlik önlemlerinin alındığını ve olimpiyat oyunlarının oynanacağı sitelere saldırı düzenlenmesinin imkânsız olduğu telkininde bulunuyor. Militan grubun üyelerinin Pakistan'da Taliban ve El Kaide tarafından eğitildiği belirtiliyor.

İŞ, TABİAT ANA'YA KALDI!
Olimpiyatların başlamasına 3 gün kala en büyük sorunlardan biri de hava kirliliğiyle mücadelede. Kirlilik ölçümlerinde sürekli artış ve azalışlar yaşanıyor. Bu da sporcuları neler beklediği konusundaki belirsizliğini koruyor. Önceki gün güneşli bir havanın hâkim olduğu Pekin'de yapılan ölçümler yetkilileri sevindirdi. Ancak dün rüzgârın kesilmesi üzerine sis ve kirlilik yeniden tehlike sınırlarına ulaştı. Bir olimpiyat yetkilisi "Önlemlerimizi aldık. Kısmen sonuç verdi. Ancak herhalde artık işimiz Tabiat Ana'ya kaldı" diyor. Çin motorlu araçların olimpiyat sitelerine sokulmaması ve duman saçan bazı fabrikaların faaliyetlerine ara vermesi gibi önlemler almıştı. Açılış seremonisinin yapılacağı cuma günü Pekin'de gök gürültülü yağmur ve fırtına bekleniyor. Havai fişek gösterilerinin yapılacağı açılış seremonisinde havanın kötü olması şansızlık olarak değerlendiriliyor. Daha da ilginci bir Çinli meteoroloji uzmanının "8 Ağustos öncesi ve sonrasında yağış beklenmiyor. Gök gürültülü yağmur tam da 8 Ağustos gününe denk düşüyor" açıklaması oldu.