kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Haydi SPK VOB'da görev başına!

Geçen hafta hem "İstanbul Menkul Kıymetler Borsası" (İMKB), hem de "Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası" (VOB) yüzde 15 değer kazandı. Bu artış yabancıya yetti. Türk yatırımcısı ise tabir yerindeyse düştü, yere çakıldı.
Hem de ne düşüş!
İddia ediyorum, bu çakılma dünya finans tarihinde ender rastlanacak bir durum. Çünkü yerli yatırımcının kaybı dünya finans tarihine geçecek!
Sakın, "Borsanın ruhu bu!" filan demeyin. Elbette borsalarda birileri kaybedecek, birileri kazanacak! Ancak VOB'da açığa oynama olayı bambaşka! Spot piyasada köşeyi dönmeye benzemez! Birilerinin bunu iyi anlatması şart!
VOB'da 180 bin kontrat işlem görüyor. Her bir kontrat için 700 YTL yatırıyorsunuz. Her yüzde 1'lik artışta yüzde 10 kazanıyorsunuz veya kaybediyorsunuz. Yani, her 10 lira için 100 liralık risk alıyorsunuz. Sonuçta VOB bir risk yönetim merkezi.
VOB'un özelliği bu...
Gelin görün ki, çılgın Türkler yine çıldırdı. Her zaman olduğu gibi spot piyasa dediğimiz İMKB'de işlem yapmayı unuttu. Bizim çılgın çocukların gözleri karardı. Kırkpınar pehlivanları yağlandılar ve doğrudan VOB'a koştular. Üstelik bilumum köşe yazarı ve siyaset bilimciyi dinleyip, "AK Parti kapatılacak" senaryosuna odaklandılar. Bizim çocukları, bizim medyanın çok bilmişler korosu yanılttı. İş Yatırım'ın "Piyasa yüzde 40 prim yapacak" raporuna bile takılmamayı tercih ettiler. Belki de geç kaldılar. Bilmiyorum, ama hep birlikte terse yattılar. Her 700 YTL'lik işlem için bizim çılgın çocuklar 1050 YTL kaybetti.
Şaka değil, gerçek!
Açığa satış yaptılar, topyekûn battılar. İnanın, kulisler çalkalanıyor. 6 yerli aracı kurumun yazdığı zarar tartışılıyor. Açığa satış yüzünden hayatını kaybeden var. Acı büyük. Sözü uzatmayalım, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bir an önce harekete geçsin! VOB, açık pozisyonları kurum bazında vakit kaybetmeden açıklasın!
Dedikodu bitsin!..
Bu risk merkezi ise yakından takip edilsin!