kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Yerliye yasak, yabancıya geç!

Büyük resim için tıklayın
Yazacağımız konu, değişime direnen, açık ve şeffaf olmayan, bu görüntüsüyle güven zedeleyen bir "yolculuğun" öyküsü. Bize, iyi bir Türkiye fotoğrafı sunuyor. Fotoğrafta yok yok! Asker, işadamı, yabancı fon şirketi, siyasetçi, bürokrat tekmili birden yerini alıyor!..
Diyeceksiniz ki; "Konu ne?" Hiç tartışılmamış, "Yassak Hemşerim!" denilen bir bölgenin yolculuğu elbette.
Anlatacağımız yer, "Askeri Güvenlik Bölgesi mi? Yoksa sivil yerleşim birimi mi?" Belli değil. Kritik bir durum.
Yer, İstanbul Tersane Komutanlığı'nın bulunduğu Pendik-Güzelyalı mevkii. Burası Genelkurmay'a Milli Emlak tarafından tahsis edilmiş.
Hemen yanıbaşında ise geçen yıl KKR'ye 1 milyar Euro'ya satılan UN RoRo var. Un Ro-Ro deyip geçmeyeceğiz. Çünkü UN Ro-Ro altın yumurtlayan tavuk. Bulunduğu alanda bir limanı, altı benzin satış noktası ve içinde 500 araçlık tır parkı bulunuyor. Benzin satış noktalarından da gümrüksüz akaryakıt satışı yapılıyor.
Daha ne olsun!..
UN Ro-Ro'nun yanında ise 92 Karadeniz çocuğunun kurduğu, "Anadolu Kumcular Kooperatifi" yer alıyor. Onlara çılgın Türkler demek lazım! UN RoRo ve Anadolu Kumcular Kooperatifi ise kullandıkları araziyi Milli Emlak'tan kiralamış. Buraya kadar yazdığımız her şey normal! Anormal bir durum yok, fakat gerisi tufan.
Niye mi?
Çünkü Askeri Güvenlik Bölgesi Kanunu açık, "Askeri Güvenlik Bölgesi kapsamındaki yerler yabancı gerçek ve tüzel kişilere satılamaz" diyor. Bunun için onay dahi istenemiyor. Durum böyle iken nedense KKR'nin satın aldığı UN Ro-Ro'nun bulunduğu alan "Askeri Güvenlik Bölgesi" kapsamı dışına alınmış! UN Ro-Ro ile burun buruna yaşayan, sınır komşusu Anadolu Kumcular Kooperatifi ise "Askeri Güvenlik Bölgesi" kapsamına alınmış, kılını bile kıpırdatamıyor! Sağa sola dönemiyor. KKR'nin UN Ro-Ro'su ise tam gaz koşuyor?
Aynı toprağa farklı muamele!
Örnek verelim. Anadolu Kumcular Kooperatifi, 2005 yılında kendi limanını kurmak için Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na başvurmuş. Genelkurmay, "Yanıcı ve patlayıcı madde bulundurmayın. Sahilde kum depolamayın, kum yığınlarını ıslatın," diyerek şartlı onay vermiş. Karadeniz çocukları sevinmiş. Gelin görün ki, daha 10 ay geçmeden Genelkurmay, "Bulunduğunuz yer Askeri Güvenlik Bölgesi kapsamında!" diyerek tek taraflı şartlı onayı kaldırınca hepsi susmuş. Bu noktada ise UN Ro-Ro yönetimi şirketi yabancıya satmak için Citigrup'a yetki vermiş. Galiba İstanbul Tersane Komutanlığı bölgeyi ikiye ayırmış. Bir bölge de beyaz adam, diğerinde zenciler var. Uygulama adil değil. Pendik-Güzelyalı mevki tıpkı soğuk savaş döneminin Berlin duvarı gibi duruyor.
Şimdi, "Bunda ne var ki?" demeyin!
Sinek küçük mide bulandırır!..
Adama, "Genelkurmay, niçin UN Ro-Ro'yu Askeri Güvenlik Bölgesi kapsamına almıyor? Anadolu Kumcular Kooperatifine ise geçit vermiyor?" diye sormazlar mı?
Askeri Güvenlik Bölgesi Kanunu'na göre, "Askeri Güvenlik Bölgesi kapsamındaki yerler yabancı gerçek ve tüzel kişilere satılamaz!" Askeri Güvenlik Bölge kapsamındaki yerlere yabancılar elini kolunu sallayarak giremiyor. Genelkurmay Başkanlığı'ndan izin almaları gerekiyor. Genelkurmay Başkanlığı da yanlarına refakatçı veriyor.
Biz, ilginç bir dosyayı açıyoruz. Birileri UN Ro-Ro'yu niye bu kadar çok seviyor, hep birlikte öğreneceğiz.
Bekleyin!..