kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Türkiye'nin en büyük dolum tesisi kapatılıyor mu?

Türkiye'nin ve Akdeniz Bölgesi'nin en büyük petrol dolum tesisi Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'ya bağlı Gümrükler'in denetimine takıldı kaldı!
Eğer Hatay Dörtyol'daki petrol dolum tesisi "doğru ölçüm tekniğini" bulamazsa İskenderun Gümrük Başmüdürlüğü tarafından kapatılacak!..
Dolum tesisinin sahibi Delta Petrol. Delta Petrol'ün Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Habbab, "Gümrük yetkilileri ile karşılıklı görüşmemiz iki gün önce bitti. Denetimi yapan Gümrük Başmüdürlüğü, şirkete bir süre tanındı. O süre içinde şirket olarak ölçüm tekniğimizde bir hata olup olmadığını yeniden gözden geçireceğiz. Hata olmadığını biliyoruz! Depolama tesislerinde ölçümler uluslararası kurallara göre yapılır. Ama yine de uyarıyı dikkate alıyoruz," diyor.
Aynı zamanda Türk-Lübnan İş Konseyi Başkanı olan Habbab, konuyla ilgili olarak kısa ve net konuşuyor.
Detaya girmiyor...
Sonuçta petrol dolum tesisi, petrol gümrüklemesi ve antrepo işletmesi sıradan ve basit bir iş değil! Delta Petrol, akaryakıt sektörünün önemli şirketlerinden biri. Kapasitesi 300 bin ton.
Şirket, kısa bir süre önce Uluslararası Finans Kurumu'ndan (IFC) 45 milyon dolar kredi kullandı. Kapasitesini 650 bin tona çıkarmaya hazırlanıyor. Hedef, 1 milyon ton kapasiteye ulaşmak!.
Az buz iş değil!..
Hele Yakın Avrasya'nın petrol ve doğalgaz trafiğinin en önemli limanı olmaya hazırlanan Ceyhan'ın konumu dikkate alınırsa bu yatırımlar ve ölçüm tekniği tartışması üzerinde titizlikle durulması gerekiyor.
Çünkü akaryakıt taşımacılığı ve akaryakıt lojistiğinde kıran kırana bir rekabet sürüyor.
Türkiye'nin en büyük petrol dolum tesisi Delta ise kurumsal bir kimliğe sahip.
Merkezi Dörtyol'da tamamen yurtdışı ağırlıklı çalışıyor. Başta İsrail olmak üzere pek çok ülkeye transit petrol taşıyor. Ceyhan bölgesindeki konumuyla da "Akdeniz-Ortadoğu" trafiğinde yepyeni bir açılımı ifade ediyor. Diyeceksiniz ki; "Bu ölçüm sorunu da durduk yerde niye ortaya çıktı?"
Açıkçası konuyla ilgili olarak kimse açık açık bir şey söylemiyor. Gümrükler'in konuya yaklaşımı çok farklı. Denetim konusunun üzerinde özellikle durulması gerekiyor.
Kulislerden yansıyanlara göre, İskenderun Gümrük Başmüdürlüğü, yaklaşık bir ay önce Delta Petrol'ü sıkı takibe almış. Dolum tesisi yaklaşık iki hafta önce sıkı bir incelemeden geçmiş. İlk etapta dolum tesisinin ölçümü standartlara uygun bulunmamış, önce kapatma kararı alınmış. Ancak şirket yetkilileriyle yapılan karşılıklı görüşme sonucu dolum tesisini ilk etapta kapatma kararından vazgeçilmiş. Ve, Delta Petrol'e ölçüm tekniklerindeki hataların düzeltilmesi için süre tanınmış.
Daha ne olsun?
Şimdi Delta Petrol yetkilileri harıl harıl çalışıyor. Ölçüm hatalarını düzeltmek için uğraşıyor! Ölçümleme hataları ile ilgili olarak İskenderun Gümrük Başmüdürlüğü'ne bilgi verilecek. Dolum tesisinin kaderi belli olacak.
Bakalım ne olacak?