kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Geçmişten ders almıyoruz

Fulya UGAN-SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Konya'da öğrenci yurdunda meydana gelen patlama akıllara geçmişte yaşanan yurt kazalarını getirdi. İhmalin daha kaç cana mal olacağı ise bilinmiyor.

AŞÇININ BAĞLADIĞI SANAYİ TÜPÜ PATLADI

21 Haziran 2003 tarihinde Kayseri'de yatılı Kuran kursu binasının çökmesi sonucu 10 çocuk hayatını kaybederken, 13 çocuk da yaralanmıştı.

Kayseri'de yatılı Kuran kursunun aşçısının yaptığı ihmal, 10 çocuğun hayatına, 13 kişinin de yaralanmasına mal oldu. Kiçikapı semtinde bulunan İl Müftülüğü'ne bağlı 2 katlı Taşçıoğlu Yatılı Kur'an Kursu ve Hafız Okulu binası, aşçının taktığı sanayi tüpünden sızan gaz nedeniyle gece saat 02.30 sıralarında büyük bir patlama sonrası çöktü.

İçerde bulunan 23 kişinin üzerine çöken enkaz 10 kişinin mezarı oldu. Bingöl depreminde çöken yatılı okulda ölen öğrencilerin acısı daha dinmeden Kayseri'de yaşanan bu faciaya mutfak bölümündeki sanayi tüpünün patlaması neden oldu. 2 katlı bina büyük bir gürültüyle, nöbetçi öğretmen Arif Demirezen ve 22 öğrencinin üzerine çöktü.

Yardıma koşanlar enkaz altından ilk olarak nöbetçi öğretmen Demirezen'i çıkardı. Demirezen'den alınan bilgiler sonucunda 22 öğrencinin bulunduğu yerler tespit edilerek kurtarma çalışmaları hızlandırıldı. Ancak 12 öğrenci enkazdan sağ çıkarılırken, 10'unun kurtarılması mümkün olmadı.

DÜZCE'DE ÖĞRENCİ YURDUNDA PATLAMA: 1'İ AĞIR 2 YARALI

10 Ekim 2007 tarihinde Düzce'de bir erkek öğrenci yurdunun kazan dairesinde meydana gelen patlamada 1'i ağır 2 kişi yaralanmıştı.

Bolu Caddesi'nde bulunan erkek öğrenci yurdunun kazan dairesinde, henüz belirlenemeyen nedenle patlama meydana geldi. Patlamada, aşçı Muhammet Kalyon ve öğrenci Hamza Çalışkan yaralandı. Yaralıların Düzce Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı, birinin durumunun ağır olduğu bildirildi.

Bu arada, patlamanın etkisiyle çevredeki binaların camlarının kırıldığı belirtildi. Polisin, öğrenci yurdunun çevresinde geniş güvenlik önlemi aldığı, patlamanın nedeninin belirlenmesine çalışıldığı bildirildi.

GİRESUN'DA ÖĞRENCİ YURDUNDA PATLAMA

19 Ekim 2004 tarihinde Giresun'da öğrenci yurdunda gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlamada biri üniversite öğrencisi 8 kişinin yaralandığı belirlenmişti.


Hacısiyam Mahallesi İnönü Caddesi'nde, üniversite öğrencilerinin kaldığı özel kız öğrenci yurdunun yemekhane kısmında sabah saatlerinde patlama meydana geldi. Gaz sıkışması sonucumeydana gelen patlamanın etkisiyle, yurtta ve çevredeki binalarda büyük hasar oluştu.

Patlamada, yurtta görevli Yılmaz Kılıç (34), öğrenci Gamze Özkan (20) ile çevredeki binalarda oturan Süreyya (27), Mustafa (28) ve KaanTopçu (3), Ayşe Gürel (42), Ali (11) ve Mustafa Öksüz (8) yaralandılar.

Olayın ardından Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan Yılmaz Kılıç'ın durumunun ağır olduğu, Süreyya, Mustafa ve Kaan Topçu'nun tedavilerinin sürdürüldüğü, diğer yaralıların ise taburcu edildiği bildirildi.

ELAZIĞ'da ÖĞRENCİ YURDUNDA TÜP PATLADI

21 Haziran 2006 tarihinde Elazığ'ın Keban ilçesinde Özel Fırat Kız Öğrenci yurdunda, gaz sıkışması nedeniyle meydana gelen patlamada ölen ya da yaralanan olmamıştı.

Alınan bilgiye göre, Değirmenbaşı mahallesinde Keban Kurs ve Talebelerine Yardım Derneğine ait 4 katlı Özel Fırat Kız Öğrenci yurdunun birinci katında mutfakta bulunan sanayi tüpünde gaz sızıntısıolduğu, sızıntı nedeniyle oluşan basınç sonrasında ise saat 03.20'de patlama meydana geldiği bildirildi.

Patlama sonrasında yurdun birinci katında hasar meydana geldiği belirtilerek, patlamada ölen ya da yaralanan olmadığı ifade edildi. Yetkililer, yurtta, 40 ile 50 arasında ortaöğretim ve üniversite öğrencinin kaldığını belirterek, okulların tatil olması nedeniyle öğrencilerin büyük bölümünün yurttan ayrıldığını, bunun da olası bir faciayı önlediğini söylediler.

Patlama sırasında yurtta 8 öğrencinin kaldığını ifade eden yetkililer, bu öğrencilerin patlama sırasında yurdun 3. katında olduğunu, bu nedenle patlamadan etkilenmediğini ifade ettiler.

SAKARYA'DA KIZ ÖĞRENCİ YURDUNDA FACİA KIL PAYI ATLATILDI

04 Şubat 2006 tarihinde Adapazarı İstiklal Mahallesi'nde bulunan kız öğrenci yurdunda kalorifer kazanının patlamasıyla meydana gelen olayda, facia kıl payı atlatılmıştı.

Adapazarı İstiklal Mahallesinde İsmail Akça'ya ait 4 katlı Kız öğrenci yurdunda, bugün 13.00 sıralarında büyük bir patlama meydana geldi. Binanın kalorifer dairesinde bulunan kalorifer kazanının bilinmeyen bir nedenle patlaması sonucu yangın meydana geldi.

Patlamanın şiddetiyle kazan dairesine yakın bulunan yurtta kalan öğrencilerin ders çalıştığı ve bilgisayarların bulunduğu etüt odası ile yemekhane girişinde büyük maddi hasar oluştu. Binada çıkan yangın Adapazarı Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı ekipler tarafından kısa sürede söndürüldü. Yangının söndürülmesinin ardından savaş alanına dönen etüt odasında polis ve itfaiye ekipleri inceleme yaptı.

100 öğrencinin yatılı olarak kaldığı binada Sakarya Üniversitesi'nin tatil olması nedeniyle olayda şans eseri ölen yada yaralanan olmadı. Binada çalışanlar patlamanın ardından büyük bir şok yaşarken, patlamanın öğrencilerin gelecek olması nedeniyle kazan dairesinde hazırlıklar yapıldığı sırada meydana geldiğini söyledi. Kız Öğrenci yurdunun sahibi İsmail Akça, patlama sonrasında binada büyük maddi hasar meydana geldiğini tek tesellilerinin tatilden dolayı binada öğrenci olmaması olduğunu söyledi.

Olayda binada 30 bin YTL maddi hasar meydana gelirken, polis yangınla ilgili araştırma başlattı.

ZÜMRÜT APARTMANI FACİASI

2 Şubat 2004 tarihinde Konya'da Zümrüt Apartmanı çökmüş ve 92 kişi hayatını kaybetmişti.

Konya'da 2 Şubat 2004 tarihinde merkez Selçuklu Belediyesi Kerkük Caddesi'nde Zümrüt Apartmanı çökmüş, enkaz altında kalan 92 kişi hayatını kaybetmiş, 30 kişi yaralanmıştı.