kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Avrupa Birliği üyesi ülkeler "Türkiye reformlara devam etmeli" çağrısı yaptı.

Türkiye reform için yola devam etmeli

Ergun AKSOY - Uğur BECERİKLİ / Hazal ATEŞ -Duygu G
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, "Anayasa değiştirilsin" açıklamasına Türkiye içinden ve dışından destek geldi. "Reformlara devam" çağrıları ülkenin gündemine damgasını vurdu..
AB: Demokrasi güçlendirilmeli
Anayasa Mahkemesi'nin "AK Parti kapatılmasın" kararını sevinçle karşılayan AB üyesi ülkelerden de "Reformlara devam" çağrısı geldi ve "Yakından izliyoruz" mesajı verildi: Mesajlar şöyle:

'ÖNCELİK REFORMLAR OLMALI'
* AB Dönem Başkanı Fransa:
AB, Anayasa Mahkemesi'nin, 30 Temmuz 2008'de vermiş olduğu kararı iyice not etmiştir. AB, kurumların demokratik isleyişini dikkate alarak, Türkiye'deki durumu izlemeye devam edecektir.

* İNGİLTERE Dışişleri Bakanı David Miliband: Mahkemenin AKP'yi kapatmamayı seçmiş olması Türkiye'nin daha demokratik ve Avrupalı bir yolda ilerleyebildiği anlamına gelmektedir. Dava, Türkiye'nin dikkatini AB üyeliği amacıyla modernleşmesi için ihtiyaç duyduğu siyasi, ekonomik ve anayasal reformlardan saptırdı. Artık öncelik bu reformlar üzerine odaklanmak olmalıdır.

* ALMANYA Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier: Mahkemenin kararı beni son derece rahatlatmıştır. Şimdi, önemli olan bütün karar mercilerinin ülkede uzlaşmaya ve siyasi istikrara katkıda bulunması ve reform sürecini kararlılıkla sürdürmesidir. Türkiye'nin AB üyelik süreci açısından sonuçlanan dava ve verilen karar, Türkiye'nin, anayasa reformları çerçevesinde demokratik kurumlarını güçlendirmeye devam etmesi ve Siyasi Partiler Kanunu'nun, özellikle Avrupa Konseyi'nin Venedik Komisyonu tarafından verilen tavsiyeler doğrultusunda Avrupa standartlarıyla uyumlu hale getirilmesi bakımından büyük öneme sahiptir.

* AVUSTURYA Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik: Kararla, Türkiye'nin kendini tanımlama sürecinde önemli bir adım atılmış oldu. Türkiye'nin AB için nasıl hareket edeceği belli. Güvenilir bir ortak olabilmesi için, bundan sonra gideceği yolu bizzat belirlemesi gerekir. Artık reform takvimini enerjik bir şekilde yeniden ele almak için hiçbir engel kalmadı.