kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kurtalan Ekspresi fındık işçilerini umuda taşıyor

Hüseyin KAÇAR SABAH
Her yıl bu zamanlarda Güneydoğu'dan kalkan Kurtalan Ekspresi, binlerce fındık işçisini Batı'ya taşıyor. Çoluk çocuk zor koşullarda günlüğü 15 YTL'den iş arayacak..
Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşanan işsizlik ve kuraklık nedeniyle Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman ile Siirt'ten her yıl binlerce kişi geçici işçi olarak Marmara ve Karadeniz bölgelerine ekmek parası kazanmak umuduyla yolculuk yapıyor. Kadın, çocuk, yaşlı, genç, yanlarına aldıkları eşyalarıyla Diyarbakır tren garına gelerek 3 aylık bir yolculuğa çıktılar.

KORKULARI TRAFİK KAZASI
Bu yıl kuraklıkla birlikte bölgede yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle başta Diyarbakır olmak üzere Şanlıurfa, Siirt, Mardin ve Batman'da vatandaşlar, Batı'ya fındık toplamak için göç ediyor. Batıya umut gözüyle bakan mevsimlik işçiler, kış aylarında geçimlerini sağlamak için trenle yolculuk yapıyor. Ekmek parası için yola düşen göç insanlarının en büyük sıkıntısı ucuz olsun diye üst üste bindikleri minibüs ve kamyonlarda yaşanan trafik kazaları. Bu yüzden treni tercih ediyorlar. Mardin, Siverek, Batman gibi çevre yörelerden sabahın erkenden Diyarbakır tren garında umut trenini bekleyen yüzlerce işçi, tren düdüğünü duyunca büyük bir hareketlikle eşyalarını toplamaya başlıyor. Bugünlerde, iğne atsan yere düşmeyecek bir kalabalığın doldurduğu Diyarbakır'ın tarihi tren istasyonunda koşuşturma yaşanıyor. Uzun ve zahmetli yolculuk Sakarya, Yalova, Bursa, İstanbul, Ankara, İzmir, Ordu ve Giresun gibi kentlerde son buluyor. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde 2 ay boyunca gece gündüz demeden tarlalarda çalışan mevsimlik işçiler, günde 15- 25 YTL arasında değişen yevmiye alıyorlar. Bölgede iş olmadığı için göç etmek zorunda kaldıklarını ifade eden 4 çocuk babası 45 yaşındaki Abdulkadir Kulp, "İşsizim, çaresizlik yüzünde Adapazarı'na ekmek için göç ediyoruz. Ailemi kışın geçindirmek için orada fındık toplayacağız. İş olup olmadığını bilmiyoruz. Parasızlıktan dolayı otobüs ve minibüsle gidemediğimiz için treni tercih ediyoruz. 3 gün süren bir yolculuğun ardından umutla beklediğimiz yerlere ulaşabiliyoruz. Burada kışın geçimimizi sağlamak amacıyla fındık toplama ve benzeri işlerde çalışıyoruz" dedi.

'ÇARESİZLİKTEN GİDİYORUZ'
Bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle göç ettiğini kaydeden Mehmet Gülhan ise "Benim topraklarım var. Bu yıl 25 bin YTL değerinde buğday ektim ancak kuraklık nedeniyle ürün elde edemedim. Bende çaresizlikten fındık toplamaya gidiyorum. 10 kişilik bir aileyiz perişan bir haldeyiz. Biz başka memleketlerde çalışmak istemiyoruz. Topraklarımız suya kavuşmuş olsaydı kendi kapımızın önünde soğan, şeker pancarı üretirdik. Çaresizlikten dolayı batı illerine giderek tarlalarda çalışacağız" diye konuşuyor.
Haberin fotoğrafları