kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Konya'da öğrenci yurdu çöktü: 17 ölü, 27 yaralı

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Konya'da öğrenci yurdu çöktü: 17 ölü, 27 yaralı
Konya'nın Taşkent İlçesi Balcılar Beldesi'nde özel bir vakfın kullandığı 3 katlı kız öğrenci yurdunda patlama meydana geldi.

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesindeki göçükte 17 kişinin öldüğü, 27 kişinin yaralandığı belirtiliyor. 5-6 kişinin de enkaz altında olduğu ifade ediliyor.

Daha önce İçişleri Bakanı Beşir Atalay, göçükte 16 kişinin öldüğünü açıklamıştı.



KURTARMA ÇALIŞMALARI YENİDEN BAŞLADI

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde çöken yurt binasında sona erdirilen enkazda arama kurtarma çalışmaları, bir vatandaşın talebi üzerine daha az sayıda bir ekiple yeniden başladı.

Afyonkarahisar Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği Müdürü Turhan Ala, yaptığı açıklamada, saat 17.30 itibariyle tamamlanan enkaz kaldırma ve arama kurtarma çalışmalarının ardından, kızı Şehrinaz Avcı'ya (13) ulaşamadıklarını ve kızının isminin yaralı ya da ölenlerin listesinde yer almadığını belirten baba İbrahim Avcı'nın talebi üzerine, daha az sayıda bir ekiple enkazda yeniden arama kurtarma çalışması başlattıklarını söyledi.

Ala, kendilerinin zaten her ihtimali değerlendirmek üzere burada bulunduklarını, bu nedenle hem vatandaşın talebi hem de kendilerinin gerekli görmeleri nedeniyle çalışmalara yeniden başladıklarını belirtti.

HAYATINI KAYBEDENLERİN KİMLİKLERİ AÇIKLANDI

Konya'nın Taşkent ilçesi Balcılar beldesinde çöken yurt binasının enkazında hayatını kaybeden 17 kişinin kimlikleri belirlendi.

Edinilen bilgiye göre, enkazda hayatını kaybeden 17 kişinin isimleri şöyle:

''Leyla Semerci, Sema Ünal, Elif Beyza Turan, Sema Bayram, Rukiye Sema Demirbaş, Teslime Duran, Ümmünur Gümüştekin, Fadimana Toz, Hatice Doğru, Fadime Yazıcı, Şerife Göktaş, Cennet Karaalp, Zehra Güllü, Huriye Durmuş, Hatice Özçömlekçi, Teslime Gökdemir, Şerife Bağcı.''


YARALILARIN İSİMLERİ ŞÖYLE AÇIKLANDI:

"Asude Akdere (Numune Hastanesi), Teslime Akcan (Numune Hastanesi), Cennet Tatmaz (Numune Hastanesi), Fadimana Toz (Hadim Devlet Hastanesi), Meryem Özbağrıaçık (Numune Hastanesi), Fadime Dağtekin (Konya'ya sevk), Aysun Erdoğan (Hadim Devlet Hastanesi), Ünzile Semerci (Numune Hastanesi), Şerife Atayer (Tıp Fakültesi Hastanesi), Fatma Özbağrıaçık (Tıp Fakültesi Hastanesi), Menekşe Vural (Konya'ya sevk), Zehra Parlatıcı (Hadim Devlet Hastanesi), Meryem Semerci (Numune'ye sevk), Semra Kambur (Numune Hastanesi)i Züleyha Kulu (Numune Hastanesi), Seher Sümer (Hadim Devlet Hastanesi), Teslime Dağtekin (Tıp Fakültesi Hastanesi), Büşra Güneş (Tıp Fakültesi Hastanesi), Zahide Kambur (Numune Hastanesi), Selma Doğrul (Hadim Devlet Hastanesi), Z. Büşra Demirtaş (Hadim Devlet Hastanesi), Tuba Güllü (Hadim Devlet Hastanesi), Tuba Özçömlekçi (Hadim Devlet Hastanesi), Dilek Türker (Numune Hastanesi), Ayşe Semerci (Tıp Fakültesi Hastanesi) ve Zehra Uysal (Tıp Fakültesi Hastanesi)"


ATALAY ENKAZ BÖLGESİNDE

Bakan Atalay, beraberinde Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ile birlikte enkaz alanına gelerek incelemelerde bulundu.

Bakan Atalay, burada yaptığı açıklamada, tüm ekiplerin olayın duyulmasından sonra kısa sürede gelerek müdahele ettiklerini kaydetti. Göçüktü şu ana kadar 16 kişinin hayatını kaybettiğini, 27 kişin de yaralandığın anlatan Bakan Atalay, 5-6 kişinin de enkaz altında olabileceğini bildirdi.

Enkaz altında arama kurtarma çalışmalarının titizlikle devam ettiğini belirten Bakan Atalay, "Genelkurmay Başkanlığı'nından gelen özel kurtarma ekipleri, Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimlere ait kurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Olayla ilgili soruşturma da devam ediyor. Gelişmelerle ilgili Başbakanı bilgilendiryorum" dedi.

Yaralılar, çevre ilçelerdeki ve Konya'daki hastanelerde tedavi altına alındı.

Hastaneye ulaştırılan yaralıların vücutlarında yanıklar olduğundan dolayı olayın tüp patlaması sonucu olduğu tahmin ediliyor.

Arazi çok dağlık olduğundan ambulanslar geç saatlerde olay yerine varabildi.

Konya Valisi Osman Aydın, çökmenin tüp patlaması sonucu yaşandığını tahmin ettiklerini, göçüğün kesin nedeninin yapılacak incelemelerden sonra netlik kazanacağını bildirdi.

Olay, Konya'nın Taşkent ilçesi Balcılar Beldesi'nde sabaha karşı saat 05.00 sularında meydana geldi. Büyük bir patlama sesi duyan belde sakinleri, gürültünün geldiği yöne doğru koştu. Üç katlı kız yurdunun çöktüğünü gören belde sakinleri, durumu yetkililere bildirdi. Olaya ilk olarak çevredeki vatandaşlar, daha sonra olay yerine gelen jandarma ekipleri ve sivil savunma ekipleri müdahale ederek, kurtarma çalışması başlattı. Daha sonra olay yerine Konya merkezden itfaiye ve kurtarma ekipleri de gönderildi.

Konya Valisi Osman Aydın, Balcılar Beldesi'nde üç katlı binanın sabah saat 05.00 sıralarında meydana geldiğini, ekiplerin enkazda kurtarma çalışmaları yapmaya devam ettiğini dile getirdi. Kendisinin de olayın yaşandığı beldede bulunduğu aktaran Vali Aydın, yaralıların Bozkır ve Hadim Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığını, durumu ağır olanların ise Konya'daki hastanelere sevk edildiklerini anlattı.

Yaralanan öğrencilerde iç kanama ve travmalar olduğu öğrenildi.

Olayın görgü tanıklarından Kadir Kırboğa, sabahın erken saatlerinde büyük bir patlama gürültüsü duyduğunu ve hemen gürültünün geldiği evinin yakınındaki kız yurduna doğru koştuğunu anlattı. Enkaz alanında kalanları görünce kurtarmaya başladıklarını aktaran Kırboğa, enkazdan çok sayıda yaralı çıkardıklarını, beldenin yolunun engebeli olması dolayısıyla kurtarma ekipleri gelinceye kadar kurtarma çalışmalarını belde sakinleriyle birlikte kendilerinin yaptığını dile getirdi.

ENKAZDAN ÇIKARILAN 3 YARALI, ASKERİ HELİKOPTERLE KONYA'YA GETİRİLDİ

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesindeki çöken kız yurdu enkazından çıkarılan 3 yaralı, askeri helikopterle Konya'ya getirildi.

Alınan bilgiye göre, enkazdan çıkarılan yaralılardan Emine Dağtekin (14), Esmanur Durmuş (12) ve Fatma Göktaş (19), 2 askeri helikopterle Konya'ya getirildi.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinin oto parkına iniş yapan helikopterlerdeki yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.Yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi.

''ENKAZ ALTINDA SAĞ ÖĞRENCİLER OLDUĞUNU TESPİT ETTİK''


Kur'an kursu kız öğrenci yurdunun çöktüğü, Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesi Belediye Başkanı Mehmet Demirgül, enkaz altında sağ öğrenciler bulunduğunu bildirdi.

Demirgül, gazetecilere bilgi verirken olayın saat 04.00 sularında meydana geldiğini söyledi. Patlamanın ardından yurt binasının çöktüğünü kaydeden Demirgül, çökme olduğu sırada 3 katlı binada personelle birlikte 35-40 kişinin bulunduğunu tahmin ettiklerini anlattı.

Çöken binanın Kur'an kursunun yurt binası olduğunu, kız öğrencilerin kaldığını belirten Demirgül, halen enkaz altında 10 civarında kişinin bulunduğunu sandıklarını, enkazdan insan sesleri geldiğini ve sağ kişiler bulunduğunu tespit ettiklerini ifade etti.

Bu arada, Alanya'dan arama kurtarma ekibinin de çalışmalara katılmak üzere beldeye gittiği öğrenildi.

Konya Valisi Osman Aydın da beldeye gelerek çöken binada incelemelerde bulundu, arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Öte yandan, çöken binanın ''Balcılar Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği''ne bağlı ''Balcılar Kız Öğrenci Yurdu'' adı altında faaliyet gösterdiği öğrenildi.

AJANSLAR
Haberin fotoğrafları