kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Anayasa Mahkemesi'nin karara bağladığı en hızlı dava

139 gün önce açılan AK Parti davası, Anayasa Mahkemesi'nin en kısa sürede karara bağladığı dava olma özelliğini de taşıdı. Üç gün içinde saat müzakere yapıldı. Refah Partisi davası 7 ay 25 günde, Fazilet Partisi davası da 2 yıl 45 günde karara bağlanmıştı. Mahkemenin rekor süreyle tamamladığı AK Parti davası şu süreçlerden geçti:

14 MART
DAVA AÇILDI

Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu gerekçesiyle AK Parti'nin kapatılması talebiyle dava açtı. En önemli delili ise üniversitelerde türbanı serbest hale getirmek için yapılan Anayasa değişikliği oluşturdu.

1 NİSAN
DAVA KABUL

Yeni Ceza Muhakemesi Yasası uyarınca iddianameyi inceleyen Mahkeme herhangi bir eksiklik bulmadı ve kabul etti.

30 NİSAN
İLK SAVUNMA
AK Parti, ilk savunmasını verdi. Savunmada, türban düzenlemesinden çok "laiklik tanımı" tartışıldı. Başsavcı siyasi davranmakla suçlandı.

30 MAYIS
SÖZ BAŞSAVCININ

Esas hakkındaki mütalaasını veren Başsavcı Yalçınkaya, AK Parti'nin eylemleri ile partililerin sözlerinin ılımlı İslam'a geçişin kanıtları olduğunu söyledi. AK Parti'nin şeriat amacına ulaşmak için hareket ettiğini savundu.

5 HAZİRAN
TÜRBANA İPTAL

Anayasa Mahkemesi, davanın en önemli dayanaklarından olan ve türbanı üniversitelerde serbest hale getiren Anayasa değişikliğini iptal etti. Bunun üzerine AK Parti'nin kapatılacağı yorumları yapılmaya başlandı.

16 HAZİRAN
ESAS SAVUNMA

Esas hakkındaki savunmasını yapan AK Parti, "demokratik laiklik" kavramını ortaya attı ve "google davası" benzetmesi yaptı. Parti'nin Venedik kriterlerine göre de kapatılmaması gerektiği savunuldu.

1 TEMMUZ
SÖZLÜ AÇIKLAMA

Başsavcı Yalçınkaya, sözlü açıklama yaptı.

3 TEMMUZ
SÖZLÜ SAVUNMA
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, sözlü savunma yaptı ve partilerin kapatılmasının idam cezası ile denk düştüğünü savundu.

16 TEMMUZ
RAPORTÖRÜN RAPORU

Raportörü Osman Can, raporunda AK Parti'nin kapatılmaması gerektiğini savundu. AK Parti ve partilerin söz ve eylemleri için "ifade özgürlüğü içinde" dedi.
Haberin fotoğrafları