kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Dış politika konusunda pragmatiğim"

Yeni Haber
ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimindeki Demokrat Parti adayı Barack Obama, dış politika yaklaşımının pragmatist olduğunu söyledi.

Orta Doğu ve Avrupa ülkelerini ziyaret eden Obama, Reuters ajansına verdiği demeçte, dış politika yaklaşımının pragmatist olduğunu, "Amerikan dış politikasında daima realizm ve idealizm arasında bir gerilim olduğunu" belirtti. Obama, ABD ile Rusya ve Çin arasındaki ilişkilerin, Amerika'nın güvenlik çıkarları ve değerlerin geliştirilmesinin dengelenmesi konusunda örnek olduğunu kaydetti.

Barack Obama, ayrıca bu konuda şimdiki ABD Başkanı George W. Bush'un babası George H.W Bush'u överek, Soğuk Savaş döneminin sonunda izlediği politikayı örnek verdi.

Obama, ayrıca nükleer programı nedeniyle İran'a baskı oluşturulmasına yardımcı olmanın çok yüksek öncelik taşıdığını, bununla birlikte ABD'nin, Sudan'daki soykırım gibi insan hakları konularını da konuşması gerektiğini kaydetti.

Paris'te geçen hafta İran'a AB önerilerini kabulü için yeni Amerikan başkanını beklememesi çağrısında bulunan Obama, bunun da İran'la yetkililerle görüşmeye William Burns'u gönderen Bush yönetiminin girişimini desteklediği anlamına geldiğini söyledi.

İran'ı nükleer silah programından vazgeçirmek için Avrupalılarla çalışan Bush yönetiminin başarılı olmasını istediğini belirten Obama, İran'ın nükleer silaha sahip olmasının kabul edilir bir sonuç olmadığını kaydetti.

Afganistan konusunda da ABD'nin bu savaşı kazanması gerektiği sözlerine açıklık getiren Obama, buraya dönük amaçlarının çok alçak gönüllü ama gerçekleşmesi zor olduğunu ifade etti. ABD'nin burada demokratik sürecin gelişimine yardımcı olması gerektiğini belirten Obama, ancak önceliğin El Kaide ve Taliban'ın bu bölgeyi kullanamaması olduğunu bildirdi.

Obama, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin çok zor koşullar altında ve koalisyon güçleriyle birlikte çalıştıklarını söyledi.

(AA)