kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Nobel Barış Ödülü" yolculuğu başlamadan bitti

Yeni Haber
İstanbul'da tecavüz edilerek öldürülen İtalyan sanatçı Pippa Bacca'nın annesi Elana Manzoni'nin Ankara ziyaretinde dile getirdiği "Pippa Bacca'nın Türkiye tarafından Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilme" isteği, gerçekleşemeyecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın daveti üzerine, Temmuz ayının ilk haftasında Ankara'ya gelen Bacca'nın annesi Manzoni, Bakanlığın Opera Binasında Müsteşar Yardımcısı Kemal Fahir Genç ile bir araya gelmişti. Anne Manzoni, söz konusu ziyaretinde çıktığı barış yolculuğunun İstanbul durağında tecavüz edilerek öldürülen kızı Bacca'nın, Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi için Türkiye'den teklif götürülmesini istemişti. Ancak annenin bu isteği, Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilecek kişinin hayatta olması kuralı gereği gerçekleşemeyecek.

Manzoni'yi Ankara ziyaretinde ağırlayan Müsteşar Yardımcısı Genç, konuya ilişkin ANKA'ya yaptığı açıklamada, hayatta olmayan kişiler için Nobel Barış Ödülü'ne teklif götürülemediğini belirtti. Genç, "Biz bu talebi inceledik, öğrendik ki kişi hayatta olmadığı için Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi mümkün değil, Bu safhadan sonra da "olur muydu, olmaz mıydı?' diye tartışmanın bir anlamı kalmıyor, çok üzgünüz" diye konuştu.

Konu ile ilgili ailenin avukatlarına gerekli bilgilendirmenin yapılacağını söyleyen Genç, Bakanlık yetkilileriyle de bir araya gelinerek konunun tartışıldığını, kural gereği Bacca'nın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesinin imkanı olmadığını kaydetti.

NOBEL ADAYLIĞI YERİNE PLAKET JESTİ

Genç, Nobel Barış Ödülü'ne adaylık olmasa da, anne Manzoni'nin ziyareti sırasında dile getirdiği başka bir konu olan Bacca'nın sanat yaşamına dair anıların yer alacağı ve dünyayı dolaşacak "mobil müze" için kendilerinin her türlü desteği vereceğini hatırlattı. Genç, bu yönde söz konusu mobil müzeye konulması için olayın önemine ilişkin bir belge ya da plaket hazırlamayı düşündüklerini kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da bu fikre sıcak baktığını söyleyen Genç, "Bu kişinin hayatını ülkemizde kötü bir şekilde kaybetmesinden duyduğumuz üzüntüyü dile getirecek, kendisinin de yola çıkış amacına uygun olan ve Bakanlık tarafından düzenlenmiş kalıcı bir plaket ya da belgeyi kurulacak olan mobil müzeye ve ayrıca Bacca için İtalya'da hazırlanan kalıcı müzeye verme niyetindeyiz" diye konuştu.

ANKA