kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Barlarda çalınan yüksek sesli müzik duyma kaybı yaratıyor

Ben Çeşme'nin yerlisiyim. Yazın her bardan, her diskodan bangır bangır müzik sesi geliyor. Böyle yerlere eğlenmeye gidenler, sağlıklarına zarar vermiyorlar mı? Yüksek sesle müzik dinlemenin sakıncaları nelerdir? Mustafa Y./Çeşme

Kimse söylemese bile, kendileri biliyorlardır yüksek sesli müziğin zararlarını herhalde. Gün boyu çektikleri baş ağrılarından ya da zaman içerisinde duymalarının azalmasından, bunu tahmin ediyorlardır. Ama birkaç aylık yaz dönemi içerisinde ellerinden geldiğince çok içki satmak ve tüm seneyi kurtarmak için bildikleri en kestirme yol bu olduğundan, elleri amfilerin ses düğmesinden uzak duramıyor.

İÇKİYİ ARTIRIR!
Onlar için yüksek ses demek; öncelikle rakipleri arasında öne çıkmak ve fark edilmek demek. Bunun yanında yüksek müzik çalan yerlerin müşteri devinimi fazla oluyor; bir gelen, işini kısa zamanda halledip diğer müşteriye yer açmak üzere mekanı terk ediyor. Bu yüzden tüm hamburgerciler, mekanlarını bu şekilde düzenliyor. Bir de alkol konusu var. Geçenlerde Fransa'da tamamlanan bir araştırma, yüksek sesli müziğin alkol tüketimini hızlandırdığını ve artırdığını ortaya çıkardı. Denekler üzerinde yapılan gözlem; 88 dB şiddetinde yüksek müzik dinleyerek içki içenlerin, 72 dB şiddetinde müzik dinleyenlere oranla daha hızlı ve daha çok içtiklerini gösterdi.

SAĞLIK RİSKE GİRİYOR
Birinci grup; barda kaldıkları süre içersinde bir bardak birayı ortalama 11.5 dakikada içip, yaklaşık 3.4 bardak bira tüketirken; ikinci grup bir bardak bira için 14.5 dakika harcamış ve ancak 2.6 bardak içki tüketmiş. Araştırmacılar bunu yüksek müziğin insanı uyararak, içme isteğini artırmasına ve aşırı gürültü nedeni ile iletişim kuramayan insanların daha çok içmeye yönelmesine bağlamışlar. Bu yeni yapılan bir çalışma ama görünen o ki; bar sahipleri bunu çoktan keşfetmişler ve satış stratejilerinin en ön sırasına oturtmuşlar. Fakat şunu unutmamalılar ki; böyle yaparak başta kendileri olmak üzere müşterilerinin sağlığını riske atıyor ve kalıcı duyma kayıplarına davetiye çıkarıyorlar.