kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Adnan Türkkan

'Başbakanlık ile savcılık ayrıdır'

ANKARA
"Paşaları Yassıada'ya gönderin" diyen Baykal, Erdoğan'a "Başbakanlığı savcılıkla karıştırdığın için böyle oldu" dedi..
CHP Lideri Deniz Baykal, "Ben milletin savcısıyım" diyen Erdoğan'a, grup konuşmasında "Başbakanlığı savcılıkla karıştırdığın için zaten işler bu noktaya geldi" yanıtı verdi. Ergenekon içinde belirlenecek 'baş teröristin' Yassıada veya İmralı'ya konulmasını öneren Baykal'ı, 1 Temmuzda operasyonlar çerçevesinde gözaltına alınıp sonra salıverilen Türkiye Gençlik Birliği Genel Başkanı Adnan Türkkan da izledi. Baykal, şu mesajları verdi:

* İddianame darbe değil, terör iddianamesidir. Uzun olması iddiaların haklılığının kanıtı değildir. Bu iddianame başbakanın tezini sahiplenen bir iddianamedir. Başbakanın tezi neydi? "Ben bu çeteyi, iktidara gelmeden önce biliyordum, şimdi de ortaya çıkarmaya çalışıyordum ama bürokrasi iş birliği yapmıyor, işbirliği yapmayanları teker teker ayıklayacağım" demişti.

* Bu terör örgütü olduğuna göre bir de baş teröristi var. Belki birden fazla eş baş teröristi vardır. Eğer mahkumiyet ortaya çıkarsa, baş teröristini veya eş baş teröristlerini de bir adaya koymak lazım. Yassıada çok anlamlı olur. Ama bu süre içinde de Öcalan tahliye olursa o zaman İmralı da düşünülebilir.

* İddianame 'Danıştay cinayeti Ergenekon çetesinin faaliyetidir' diyor. Danıştay cinayetini hukuk inceledi ve hükme bağladı. Şimdi İstanbul'da savcılık bu kararın tamamen karşısında bir önemli tespit ortaya koyuyor. Hizbullah, İBDA-C hepsi dosyaya girmiş. Neyse unutulan bir şey var. Sivas'ta Madımak yangınını bunların çıkardığını yazmayı ihmal etmişler.

* Danıştay cinayetinin Ergenekon kapsamında gözaltına alınanlarca yapıldığı kanıtlanırsa bu önemlidir. Ama Türkiye'nin önüne bu dava ters düz edilerek sunuluyorsa, bu vahim bir olaydır, Bunun altında iktidar da kalır, onun yardakçıları da kalır. Kanıtlayamazsanız bulunduğunuz yerde bir dakika bile kalmayın, ayrılın oralardan.

CUMHURİYETİN SAVCISI

*
Başbakan "Evet savcıyım" diyor. Başbakanın savcı olmak istemesine saygı gösteririm, savcılık saygıdeğer bir iştir. Ama savcının isminin önünde 'cumhuriyet' yazar. 'Ben milletin savcısıyım' demiş başbakan, savcılar cumhuriyetin savcısıdır, avukatlar milletin avukatıdır.

* Savcıyım' diye çıkacaksan, başbakan olarak savcılık iddiası yapamazsın, başbakanlığı savcılıkla karıştırdığın için zaten işler bu noktaya geldi. Savcı başbakan olamaz.