kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

85 milyon dolarlık Nişantaşı makyajı

EBRU ERDOĞAN
Nişantaşı ve Teşvikiye'de eski binaları alıp yerlerine yenilerini yapan Keten İnşaat, bölgede 10 yılda 35 binayı yeniden inşa etti. Şirketin yaptığı toplam 240 dairenin 85 milyon dolarlık değeri bulunuyor..
İstanbul, bir yandan büyük kar marjlarıyla ve bitmeyen talebiyle inşaat şirketlerinin en gözde kentleri arasında yer alırken diğer yandan arazi arzı kıtlığı nedeniyle pek çok zorluğu da beraberinde getiriyor. Özellikle şehir merkezinde yer bulmakta zorlanan inşaatçılar, kat malikleriyle tek tek anlaşıp binaları yeniliyor. İstanbul'da eski binaların yer aldığı en önemli bölgelerden birisi de Nişantaşı. Kafeleri ve alışveriş merkezleriyle kentin önemli bir merkezi olan Nişantaşı ve Teşvikiye'de son yıllarda yıkılıp yerine yenileri yapılan bina sayılarında artış görülüyor. Bölgede bu yenilenmeyi omuzlayan ise Keten İnşaat. 10 yılda değeri yaklaşık 85 milyon dolar olan 35 binaya imza atan Keten İnşaat'ın sahibi Selahattin Keten, her yıl 15 bina sahibinden, kendilerine yenileme için başvurunun geldiğini ifade ediyor. Keten'le Nişantaşı'nı ve yeni projelerini konuştuk.

* Nişantaşı'ndaki binaların yenilenmesi neden önemli?
İstanbul'da toprak çok değerli. İstediğiniz zaman istediğiniz yerde arazi bulmanız ise neredeyse imkansız. Bu nedenle bizim işimiz zorlaşıyor. Deprem bölgesinde olmamız nedeniyle kimi insanlar şehir dışlarındaki yeni konut projelerine yöneldi. Ama Bağdat Caddesi, Nişantaşı, Teşvikiye gibi bölgelerde yaşayanlar, buraları terk etmek istemiyor. Binalarının eski olduğuna kanaat getirince de bunları yenilemek isteyip bize başvuruyor.

* Bitişik nizamda iki binanın arasındaki binayı yenilemenin zorlukları neler?
Binaları her inşaatta yeniden yapmak zorundayız. Bitişik binalar olduğu için diğer binalarda yaşayanların can güvenliği açısından emniyet almadan yıkım ya da hafriyat çalışması yapmak mümkün değil. Aksi takdirde, yan binalar kayar. Bu bize yüzde 15-20 gibi bir ek maliyet getiriyor. Ama tabi can her şeyden daha önemli. Kadıköy'de başka proje yapmayacak

* Tek tek kat maliklerini ikna etmek zor olmuyor mu?
Biz kat maliklerini ikna ile uğraşmıyoruz, genellikle onlar bize geliyorlar. Çünkü Nişantaşı ve Teşvikiye bölgesinde kat maliklerinden çok, bina sahipleri var. Daha önce Kadıköy ilçesinde beş binayı bu şekilde yeniledik. Ama orada kat malikleri olduğu için başka proje yapmayı düşünmüyoruz.

* Bölgede bina fiyatları ne?
Bina fiyatları 1 milyon dolarla 25 milyon dolar arasında değişiyor. Bu fiyatlar her yıl yüzde 20-25 civarında artıyor. 1 yılda bitirip teslim ediyoruz. Genellikle kat karşılığı anlaşıyoruz. İnşaat sonrasında bina sahibine verdiğimiz oran, yine binanın konumuna göre yüzde 55 ile yüzde 80 arasında değişiyor.

* Nişantaşı'nda imar durumu nasıl?
Burada serbest irtifa yok. En fazla 8 kat yapabiliyorsunuz. Binalar çok eski, o nedenle değişmesi lazım ama bürokrasi bizi zorluyor. Binaları yeniliyoruz ama bizim de bir maliyetimiz var. Bu maliyetleri, ev sahipleriyle paylaşamıyoruz çünkü oturanların çoğu emekli. Peki başka türlü nasıl yapacağız? Yerel yönetimlerin bu konuyla ilgilenmesi gerekiyor. 1, 2 kat verilmesi, su basma kotlarının yukarı çıkarılması problemimizi büyük oranda çözebilir. Özellikle bitişik nizam binaların olduğu bölgelerde buna acil çözüm bulunması gerekiyor. Yine aynı şekilde kat mülkiyetiyle ilgili bir düzenlemenin de yapılması, binaların yenilenmesi için yüzde 51'in onayının yeterli hale getirilmesi lazım.
Haberin fotoğrafları