kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
‘Yağı, yakıt yapıyorlar’...Beşir Özyurt, gönderdikleri siparişlerin zaman zaman yolda kamyonlar için yakıt olarak kullanıldığını öğrendiklerini anlattı.

'Ayçiçekten kanolaya geçsek 367 milyon dolar cepte kalır'

Aymar Başkanı Özyurt, ayçiçek yağı fiyatının 2.5 yılda 3'e katlandığını söyleyerek, "Kanolaya geçsek 367 milyon dolar cepte kalır" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Ayçiçekten kanolaya geçsek 367 milyon dolar cepte kalır'
Aymar Yönetim Kurulu Başkanı Beşir Özyurt, ayçiçek yağında 2.5 senedeki fiyat artışının yüzde 323'e ulaştığını belirterek, "Bu durum bundan sonra da devam edecek. Kanola yağının, içinde bulunduğumuz bu dar boğazdan bizi kurtaracağına inanıyoruz" dedi. Özyurt, Türkiye'de tüketilen yağların yarısının yurtdışından karşılandığını vurgulayarak, geçen yıl ithal edilen yağ miktarı azalmasına rağmen, ödenen paranın yüzde 18 arttığına dikkat çekti. "Petrolden sonra ithalatta en fazla dövizi yağa veriyoruz" diye devam eden Özyurt, 2007'nin ilk 4 ayında yağ ithalatının 393 milyon dolar iken, 2008 yılının aynı döneminde 881 milyon dolar olduğunu kaydetti.

'ÇANLAR TÜRKİYE İÇİN ÇALIYOR'
Türkiye'de 2007'de tüketilen yağın yüzde 77'sinin ayçiçek yağı olduğuna dikkat çeken Özyurt, 1 kilo rafine ayçiçek yağının fiyatının 2.5 senedeki artışının yüzde 323'e ulaştığını kaydetti. Özyurt, "Önümüzdeki senelerde durumun daha kötüye gitmesini bekliyoruz. Petrol fiyatlarındaki yükselmeler ve geçtiğimiz haftalarda İspanya'da yaşanan gıda krizi neticesinde, artık tehlike çanları Türkiye için de çalıyor" dedi. Özyurt ayrıca, gıda fiyat artışında etkili olan biyoyakıt trendinin içinde bulunulan yağ krizini daha da kötüye götüreceğini ifade ederek, biyoyakıtın temiz toplum için gerekli olduğunu, ancak bunun devlet kontrolünde yapılması gerektiğini kaydetti. Özyurt, devletin kanola üreticisini teşvik etmesini isterken, Aymar olarak Kasım 2007'de kanola yağı üretimine başladıklarını hatırlattı ve şunları kaydetti: "Kanola yağı fiyatı, ayçiçek yağına oranla yüzde 15 daha ucuz. Alışkanlıklarımızı, ayçiçek ve mısırdan kanolaya kaydırarak, yurtdışına ödediğimiz 257 milyon 408 bin dolardan kurtulabiliriz. Aymar'ın satışlarının % 60'ını kanola yağı oluşturdu."
Haberin fotoğrafları