kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ahmet Aksu Metin Kilci

İngiliz BAT, Tekel'e yeni yatırım yapacak, markaları koruyacak

İngiliz BAT, Tekel Sigara'yı dün resmen Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan devraldı. 1.7 milyar doları peşin ödeyen BAT, Tekel'e yatırım yaparak markalarını korumayı ve büyümeyi hedefliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
İngiliz BAT, Tekel'e yeni yatırım yapacak, markaları koruyacak
Özelleştirmenin simge kuruluşlarından olan Tekel Sigara, özel sektöre devredildi. 1.7 milyar doları peşin ödeyen BAT, Tekel'in markalarını koruyarak, büyümeyi hedefliyor. Çalışanlardan sadece 350'si BAT'ye geçerken, 2 bin çalışan kamuda kaldı. İlk iki ihalesi iptal edilen Tekel Sigara'nın üçüncü ihalesinde İngiliz British American Tobacco değer tespit rakamının üzerine çıkarak ihaleyi kazandı. 1 milyar 720 milyon doları peşin ödeyen şirket Tekel Sigara'yı devraldı. Bu bedel Türk Telekom'dan sonra Türkiye'ye en büyük yabancı sermaye girişi oldu. Tekel özelleştirmesinin en hassas konusu olan çalışanların durumu da netleştirildi. Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, Tekel'in özelleştirilmesi öncesinde, çalışanların mağdur edilmeyeceği sözünü verdiklerini hatırlatarak, bu çerçevede 4-5 haftadır BAT ve sendika temsilcileriyle görüşmeler yaptıklarını söyledi. Kendilerinin çalışanlara özelleştirmeden dolayı kimsenin iş akdinin feshedilmeyeceğini anlattıklarını, BAT'nin da maaş artışı ve ikramiye önerileriyle teklif götürdüğünü belirten Kilci, 350 kişinin teklifleri kabul ederek BAT'ye geçtiğini kaydetti.

2 BİN İŞÇİ KAMUDA KALDI
BAT Kurumsal İlişkiler Direktörü Tuna Turagay da, Samsun, Tokat ve İstanbul fabrikalarındaki çalışanlara paketlerini anlattıklarını ve cazip tekliflerle gittiklerini kaydetti. Turagay, BAT'ye geçen 350 çalışana, sendikal haklar dahil tüm hakları verdiklerini ifade etti. Önümüzdeki dönemde markalara önemli miktarda yatırım yapacaklarını ancak tutarın belli olmadığını kaydeden Turagay, Tekel 2000, Tekel 2001, Samsun 216 gibi markaları yaşatacaklarını söyledi. 350 Tekel çalışanı 15 milyon YTL kıdem ve ihbar tazminatı ödendikten sonra BAT'ye geçti. Kalan 2 bin işçi ise kamuda çalışmayı tercih etti.