kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hemzemin geçidi kana bulandı: 11 ölü

Yeni Haber
Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde hemzemin geçitteki kazada ölü sayısı 11'e yükseldi.

Kazada yaralanan ve Gaziantep'teki hastanelerde tedavi altına alınan Barış Rüzgar ile Gülcan Rüzgar müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Diğer yaralılar, Rahime Karakuş ile Asuman Rüzgar'ın tedavileri sürüyor.Bu arada, kazada trenin altında kalan minibüsün yaklaşık 300 metre sürüklendiği öğrenildi.

İslahiye'deki yakınlarının düğününden dönenleri taşıyan Mehmet Taşdemir yönetimindeki 27 RV 645 plakalı minibüs, Nurdağı ilçesinde kapalı olan bariyerlerden geçmek isteyince, Malatya'dan Hatay'a giden makinistler Recai Mehmet Öztürk ve Ömer Faruk Kuzu yönetimindeki yük treninin altında kalmış, minibüste bulunan Gamze Kısacık, Mehmet Hanifi Çamlı, Şükrü Rüzgar, Zemzem Kısacık, Tekin Karakuş, Gül Karakuş, Halil Karakuş, Murat Coşkun, Yunus Emre Rüzgar hayatını kaybetmişti.

İslahiye'deki yakınlarının düğününe katılan Rüzgar, Kısacık ve Karakuş ailesinin fertleri, düğünün bitmesinin ardından Gaziantep'e gitmek için yola çıktı. Mehmet Taşdemir yönetimindeki 27 RV 645 plakalı minibüs, İslahiye-Nurdağı karayolunun 17. kilometresindeki ikinci hemzemin geçitinde treni fark edemedi. Recai Mehmet Ö., Ömer Faruk K. idaresindeki 53705 sefer sayılı Malatya-İskenderun yük treninin çarptığı araç yaklaşık 300 metre sürüklendikten sonra durabildi.

Araçlarını park eden vatandaşlar, kazada hayatını kaybeden şahısları araç içinden çıkarmak için mücadele etti. Olay yerine Gaziantep, Nurdağı ve İslahiye'den yaklaşık 15 ambulans gönderildi.

Yaralılara ilk müdahale yolun kapalı olması nedeniyle İslahiye Devlet Hastanesi'nde yapıldı. Kazanın ardından İslahiye-Nurdağı karayolu yaklaşık 2 saat trafiğe kapatıldı. Tren makinistleri trenin arko vagonlarını çekici aracılığı ile çekerek yolu açtı.Yolun açılmasından sonra yaralılar Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

Gözaltına alınan minibüs sürücüsü Mehmet Taşdemir'in, treni fark edemediğini söylediği öğrenildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

"KAZANIN MEYDANA GELDİĞİ YER DÜNYA STANDARTLARINA UYGUN DİZAYN EDİLMİŞ BİR HEMZEMİN GEÇİDİMİZ"

Devlet Demir Yolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, kazaların önüne geçmek için hemzemin geçitleri dünya standartlarına uygun dizayn ettiklerini söyledi.

Süleyman Karaman, TCDD üst düzey yöneticileriyle birlikte Gaziantep'te yük treni ile minibüsün çarpıştığı hemzemin geçitte incelemelerde bulundu.

Karaman, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, hemzemin geçitte kazaya neden olabilecek bir eksikliğin söz konusu olmadığını belirtti.

Kazanın Nurdağı-Fevzipaşa arasında bulunan bariyerli, flaşörlü, çanlı hemzemin geçitte bariyer kolları açıkken meydana geldiğini kaydeden Karaman, şöyle konuştu:

''Bariyer sistemlerimizi dünya standartlarına göre yapıyoruz. Bariyerin özelliği hemzemin geçitten geçilmesine engel olmak değildir. Bariyerin ifadesi (ben kapalıyım, buradan tren geçiyor, bekle) demektir. Kaldı ki önlem olarak bir tek bariyerle de yetinmiyoruz. Çan çalıyor, kırmızı ışık yanıyor. Kazanın meydana geldiği yer de dünya standartlarına uygun dizayn edilmiş bir hemzemin geçidimiz.

Kara yollarına bakın, kırmızı ışık yandığında durursunuz. Kırmızı ışıkta geçerseniz kazaya neden olursunuz. Kaldı ki biz kırmızı ışık önlemiyle de yetinmiyoruz, bariyerimiz var, sesli işaretler var, çanlar var. Nasıl oldu bilemiyorum. Çok üzgünüz, inşallah tekrarı olmaz. Ölenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralılara şifa diliyorum.''

Süleyman Karaman, sürücülerin hemzemin geçitlerden geçerken dikkatli olmaları, uyarılara mutlaka uymaları gerektiği gerçeğini akıllarından çıkarmamaları gerektiğini vurguladı.

İslahiye'deki yakınlarının düğününden dönenleri taşıyan minibüsün Nurdağı ilçesindeki hemzemin geçitte yük treninin altında kalması sonucu 11 kişi ölmüş 2 kişi yaralanmıştı.




AJANSLAR