kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Irak'tan TPAO'ya izin

Yeni Haber
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) Irak'ta açılacak petrol ve doğal gaz arama-işletme ihalelerine, ihalenin büyüklüğüne ve çeşidine göre tek başına veya konsorsiyum kurarak katılabileceğini bildirdi.

Cidde'deki Uluslararası Enerji Toplantısına katılan ve bu sabah Türkiye'ye dönen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Irak Petrol Bakanlığının, TPAO'ya petrol ve doğal gaz rezervlerinin işletilmesi ihalelerine katılma hakkını vermesinin çok olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Bu konuda yoğun bir enerji diplomasisi sürdürdüklerini ve konuyla ilgili, başta Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şeyristani olmak üzere değişik seviyelerde görüşmelerde bulunduklarını anlatan Bakan Güler, ''Dolayısıyla şimdi böyle bir karar çıktı, bunu değerlendireceğiz. TPAO bu bölgenin jeolojisini, yapısını en iyi bilen şirketlerin başında geliyor. Dolayısıyla hem Irak'ın kalkınması hem bölgenin istikrarı hem de komşuluk ilişkilerimiz açısından karşılıklı projelerin ortaya konma fırsatı bakımından önemli bir gelişme'' diye konuştu.

TPAO'nun söz konusu ihalelere, ihalenin türüne ve büyüklüğüne göre tek başına da, konsorsiyum kurarak da katılabileceğini belirten Güler, şöyle
konuştu:

''Bizim kuzey bölgesinde 3 tane sondaj kulemiz zaten önceden vardı, şimdi güney bölgesinde de benzer çalışmalar yapılabilecek. Petrol ve doğal gaz, ikisi ayrı özellik taşıyor. TPAO, ihalelere tek başına da katılabilecek, konsorsiyum da kurabilecek. Buna ihalenin büyüklüğüne, çeşidine ve davetin şekline göre karar verilecek.''Irak, geçtiğimiz Nisan ayında, ülkedeki petrol ve doğal gaz rezervlerini işletme-arama ihalelerine katılmak için başvuran 70 firmadan 35'ine izin vermiş, ancak başvuru yapılmasına rağmen TPAO listede yer almamıştı. Bunun üzerine Türkiye, TPAO'nun da Irak'ta yer alabilmesi için diplomatik girişimlerde bulunmuştu.Irak Petrol Bakanlığının tahminlerine göre ülkede 115 milyar varil petrol ve 3,17 trilyon metreküp doğal gaz rezervi bulunuyor.

AA