kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Obeziteye karşı ulusal seferberlik!

Yeni Haber
Çağın hastalığı obezite, Türkiye'de de önemli bir sağlık sorunu haline gelirken, Sağlık Bakanlığı kolları sıvadı ve obezite ile mücadelede 2008-2012 yılları arasında uygulayacağı "ulusal eylem planı"nı hazırladı. Bu projeyle yeni öğretim yılında okullarda ücretsiz sebze, meyve ve süt dağıtılacak, askerler obezite ile mücadele konularında bilgilendirilecek ve din görevlileri ise; hutbe ve vaazlarda aşırı kiloların zararlarını anlatacak.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada 400 milyonun üzerinde obez ve yaklaşık 1.6 milyar fazla kilolu birey bulunuyor. 2015 yılında ise, obez sayısının 700 milyona, fazla kilolu birey sayısının ise 2.3 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen obezite Türkiye'de de büyük bir hızla yayılıyor. Sağlık Bakanlığı bilgilerine göre, obezite günümüzde Türkiye'de, özellikle çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalıklarından biri olarak kabul ediliyor. Erkeklerde obezite sıklığı yüzde 21.2 iken, bu oran kadınlarda yüzde 41.5'e kadar çıkıyor.

Bu veriler ışığında Türkiye'de de önemli bir sağlık sorunu haline gelmeye başlayan obeziteye karşı Sağlık Bakanlığı mücadeleyi başlattı ve topluma yeterli-dengeli beslenme ile düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması ve obezite riskinin azaltılması amacıyla 2008-2012 yılları arasında uygulayacağı "ulusal eylem planı"nı hazırladı.

Sağlık Bakanlığı'nın tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde uygulayacağı proje kapsamında, 81 ilde Sağlık Müdürlükleri bünyesinde obezite ile mücadele konusunda hekim, diyetisyen, psikolog, fizik tedavi uzmanı ve hemşireden oluşan bir eğitim ekibi oluşturulacak ve bireylerin her an ulaşabilecekleri ve doğru bilgi alabilecekleri ücretsiz "Obezite İle Mücadele Bilgi Hattı" kurulacak. Eylem planına göre, ayrıca obezite ile mücadele konularında topluma doğru mesajların ulaştırılması amacıyla halk eğitim merkezleri gibi yerlerde eğitim etkinlikleri düzenlenecek, sağlık muhabirlerinin, yapımcı ve yönetmenlerin bilgi düzeyi artırılacak.

HUTBELERDE OBEZİTE İLE MÜCADELE İŞLENECEK

Sağlık Bakanlığı'nın obezite ile mücadele eylem planında pek çok kuruma da görevler düşüyor. Silahlı Kuvvetlerden Diyanet'e kadar pek çok kurum obeziteyle mücadelede belli sorumluluklular üstlenecek. Silahlı Kuvvetler bünyesindeki acemi er eğitim merkezleri başta olmak üzere, askerler ile Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki kurum ve kuruluşlardaki emniyet mensuplarının obezite ile mücadele konularında bilgilendirilmeleri sağlanacak. Toplum liderlerinden biri olan din görevlileri ise, vaazlarında, hutbelerde obezite ile mücadele konularına yer verecek. Ayrıca sanatçıların, sporcuların ve politikacıların topluma doğru mesaj vermeleri sağlanarak, yanlış mesajların verilmesi engellenecek. Öte yandan okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde mevcut beden eğitimi derslerinde yapılan etkinliklerin niteliği ve süresi arttırılırken, üniversitelerde ise beden eğitimi dersleri zorunlu hale getirilecek. Okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite öğrencilerinin yılda 2 kez vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ölçümleri yapılacak, okul kantin ve yemekhanelerindeki beslenme hizmetlerinin belirli aralıklarla kontrolü sağlanacak ve ilgili birimlerle işbirliği içinde gerekli tedbirler alınacak.

OKULLARDA ÜCRETSİZ SEBZE, MEYVE DAĞITIMI YAYGINLAŞTIRILACAK


Obezite ile mücadelede ulusal eylem programı çerçevesinde, özellikle sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan bölgelerdeki okullarda, ücretsiz okul kahvaltı ve yemek programlarının düzenlenmesi sağlanacak, yine okullarda ücretsiz taze sebze, meyve ve süt dağıtımı bütçe imkanları dahilinde yaygınlaştırılacak. Ayrıca dershanelerde öğrencilerin fiziksel aktiviteye teşvik edilmesine yönelik programlar geliştirilecek.

500'DEN FAZLA ÇALIŞANI OLAN İŞ YERİNİN SPOR MERKEZİ KURMASI ZORUNLU OLACAK

İş gücü kaybını önlemek ve verimliliği artırmak amacıyla; çalışanların yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak için de bir dizi tedbir alınacak. Çalışanlar, işyerlerinde beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilecek, iş yerlerindeki toplu beslenme hizmetlerinde diyetisyenler tarafından hazırlanan mönüler yaygınlaştırılacak. İş yeri çalışanları arasında obezite taraması yapılacak, beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite durumları saptanacak. Ayrıca, 500'den fazla çalışanı olan işyerlerinde spor merkezi kurma zorunluluğu getirilecek ve bu tesislerde uzmanlarca egzersiz programları yürütülecek. İşyeri çalışma saatleri öncesinde, sonrasında ve öğle tatillerinde çalışanların fiziksel aktivite yapmalarına yönelik imkanlar sağlanırken, çalışma saatlerinde ise masa başında egzersiz teşvik edilecek ve çalışanlar arasında spor etkinlikleri ve müsabakalar yaygınlaştırılacak.

YEMEK PROGRAMLARI DİYETİSYEN EŞLİĞİNDE YAPILACAK

Obeziteyle mücadele programında medyaya da pek çok sorumluluk yükleniyor. Özellikle medya haberleri ve reklamlar aracılığıyla yeterli-dengeli beslenme ile hareketli yaşamın desteklenmesi amaçlanıyor. Bu bağlamda, gıda reklamları yeniden düzenlenecek ve gıda reklamlarının denetimine yönelik özdenetim merkezi kurulacak. Yine programın medya ayağında, ulusal ve yerel televizyon kanallarında yeterli ve dengeli beslenme, obezitenin önlenmesi ve fiziksel aktivitenin artırılmasına ilişkin bilimsel geçerliliği olan ve konunun uzmanları tarafından desteklenen programların sayısı artırılacak. Özellikle kadın programlarında yer alan yemek hazırlamaya ilişkin bölümlerde diyetisyen eşliğinde bilimsel, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun bilgiler verilecek.

DAHA ÖNCE DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMAYAN MÜDAHALELERİ SGK KARŞILAYACAK

Obeziteyle mücadele çevre düzenlemesinde dahi kendini gösterecek. Şehir içi alanlar; yayalar, engelliler, bisiklet kullananlara öncelik verilerek otomobillere göre değil; insanlara göre tasarlanacak; parklarda egzersiz alanları, basketbol sahası, futbol sahası gibi alanlar yaygınlaştırılacak. Öte yandan daha önce "estetik müdahale" olarak nitelendirdiği bazı müdahaleleri karşılamayan devlet, obeziteye ilişkin birçok tedaviyi artık karşılayacak. Bu bağlamda, şişmanlıktan kurtulmak için obezite merkezleri kurularak, bu merkezlerde uygulanacak olan mide balonu, kelepçe, by-pass gibi uygulamaların masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak.

(ANKA)